Met enige regelmaat ontmoeten we nieuwe mensen. Toch is en blijft het altijd lastig om namen te onthouden van anderen. Het maakt hierbij niet zoveel uit om wie het precies gaat: een familielid van je nieuw vriend(in), een nieuwe collega of een vriend van een vriend. Als je hun hand loslaat ben je dan naam alweer vergeten. Hoe kan dat nu toch?Evolutionair bepaald

Gelukkig hoef je je er niet voor te schamen. Je kunt er namelijk helemaal niets aan doen. Volgens dokter David Ludden heeft dit te maken met een evolutionaire gedachtegang. Je kunt mensen namelijk gemakkelijker herkennen door hun gezicht dan door een naam. Vaak weet je nog wel dat je iemand kent, maar je weet niet precies waarvan. Mensen linken we niet zomaar aan een naam of aan een plek, maar aan een uiterlijk. Dat slaan we dus ook, in eerste instantie, op in ons brein.

Associaties

De reden dat we namen vergeten is niet per se gebonden aan een bepaald persoon. Het is namelijk willekeurig. Alle mensen met de naam James zien er wereldwijd natuurlijk erg verschillend uit. Dat geldt ook voor alle andere namen. Dat maakt het voor het brein lastig om alle namen goed te onthouden. Bij producten hebben we daar geen ‘last’ van. Een appel is een appel en een druif is een druif. Echter hebben deze fruitsoorten ook verscheidene varianten, maar de vorm is altijd hetzelfde. We kunnen het daardoor gemakkelijker onthouden. Dat heeft dus te maken met de associaties.

Daarom is het ook niet erg om eens te vragen wat de naam van iemand ook al weer was. Immers is dit evolutionair bepaald. Je kunt er dus helemaal niets aan doen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.