Sproeten zijn onder ontzettend veel mensen populair. Sommige mensen hebben geen sproeten, maar willen dit wel erg graag. Zij faken dan dat zij ook sproeten hebben. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het gebeurt toch. Immers zijn er ook mensen die voor de looks een bril dragen! Anderen gebruiken gekleurde lenzen om zodoende blauwe ogen te creëren. Wat zijn nu de leukste feiten over sproeten? Wij zitten dit voor jou op een rijtje.Sproeten zijn niet aangeboren

Wist je dat sproeten helemaal niet aangeboren zijn? Heb jij bijvoorbeeld weleens een baby met sproeten gezien? Waarschijnlijk niet, want het is immers niet aangeboren. Je huid zal namelijk eerst moeten worden blootgesteld aan de zon voordat de sproetjes ontstaan.

Sproeten zijn wél erfelijk

Ondanks dat sproeten niet aangeboren zijn, zijn sproeten wel erfelijk. Dit wordt namelijk in verband gebracht met een gen genaamd MC1R. Datzelfde gen zorgt overigens voor je haarkleur en de kleur van je ogen. Bovendien bepaalt dit gen ook hoeveel melanine je produceert, in welke vorm en in welke kleur. Een actief gen zal meer eumelanine aanmaken in het lichaam. Je huid is dan beter beschermd tegen de zon en dan heb je ook donker haar. Is bij jou het tegenovergestelde het geval? Dan maakt jouw lichaam juist meer pheomelanine aan. Je hebt daardoor een hogere kans op sproeten en blond haar.

Sproeten bevatten veel melamine

Sproeten zijn in feite stukjes huid met een hoog melaninegehalte. Dit zorgt dus onder andere voor de kleuren van je ogen, huid en haar. Het pigment melanine zorgt ervoor dat bepaalde stukjes van je huid donkerder worden. Daarmee werkt het als een natuurlijke zonnewering. Bij de meeste mensen is dit verspreid over de huid, maar mensen met sproeten hebben het dus opgehoopt op bepaalde plekjes.

Niet alle vrouwen met rood haar hebben sproeten

Je zou denken dat alle vrouwen met rood haar sproeten hebben. Dat is echter helemaal niet het geval. Het gen maakt daarmee ook nog weleens uitzonderingen.

Sproeten worden donkerder door de zon

Gedurende de zomermaanden kan het maar zo zijn dat je sproeten veel donkerder zijn. Sproeten worden namelijk donkerder als dit wordt blootgesteld aan de zon. Sommige mensen hebben daardoor ook geen sproeten in de wintermaanden, maar wel in de zomermaanden.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.