Je eigen spruiten kweken is gemakkelijker dan je zelf denkt. Met behulp van het onderstaande stappenplan kun je gemakkelijk je eigen voorraadje kweken.Zorg voor een goede bodem

Een goede bodem is ontzettend belangrijk voor de groei van je spruiten. De meest geschikte bodem is een niet te zware bodem die voldoende vocht vasthoudt. Bij de lokale tuinwinkel weten ze hier wel raad mee.

Bemesting

Spruiten verbruiken veel voedingsstoffen en daarom is stalmest handig om te gebruiken. Gebruik echter niet te veel stikstofhoudende mest, want dan krijg je meer plant dan spruit. Als je te weinig gebruikt, krijg je echter een paarse verkleuring van het blad. De planten blijven dan te klein. Gebruik daarom deze afmetingen: 5 tot 7 wagens per landje van 3 x 2,5 meter. Voeg ook een paar handjes koemestkorrels toe.

Kweken

Je kunt het kweken in een kas, maar ook in potjes. Als je het buiten wilt kweken, moet het wel relatief warm zijn. De bodemwarmte moet goed zijn. Plant de zaailingen uit wanneer deze groot genoeg zijn. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Beschermen

Beschermen tegen vogelvraat is onmisbaar. Zet daarom het koolbed op stokken of palen. Daaroverheen kun je nog een fijnmazig net plaatsen. Mochten de kolen circa 35 centimeter groot zijn, kun je het net verwijderen. Vogels houden namelijk niet van oudere koolbladeren. Daarnaast is mulchen (bodembedekking) handig. Het houdt het vocht vast in de bodem en het gaat onkruidgroei tegen. Verder is het raadzaam om de losse spruiten zo snel mogelijk te plukken.

Oogsten en bewaren

Als de spruiten zo’n twee tot drie centimeter groot zijn, kan je deze plukken. Ze mogen nog dicht en hard zijn. Je kunt eventuele rotte spruiten verwijderen. Geplukte spruiten zijn in de koelkast nog circa een week houdbaar. Losse spruiten zijn minder lang houdbaar en zal je binnen ongeveer drie dagen moeten opeten.

Ga jij binnenkort ook proberen om je eigen spruiten te kweken? Deel dit artikel dan op social media met vrienden en familie.