Jeuk is altijd vervelend. Vooral de jeuk van een brandnetelsteek is erg vervelend. Iedereen kent dat gevoel wel. Wat kun je doen tegen brandneteljeuk en wat doet het vervelende gevoel verminderen?Waarom prikt een brandnetel zo erg?

Iedere brandhaar heeft een klein weerhaakje aan het uiteinde. Als je een brandnetel aanraakt, komt het vast te zitten aan de huid. Het topje kan dan afbreken, waardoor vloeistof uitbreekt. Die vloeistof zorgt vervolgens voor een branderig en pijnlijk gevoel.

Wat kun je doen tegen brandneteljeuk?

Hetgeen wat goed helpt tegen brandneteljeuk, is hondsdraf. Hondsdraf is een geurende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Het is een relatief klein plantje van zo’n 15 tot 60 cm groot en vaak liggen diezelfde plantjes wel in de buurt: het groeit namelijk op dezelfde bodem. Als je het plantje hebt gevonden, kun je de bladeren kneuzen zodat er sap uitkomt. Dit sap kun je vervolgens gebruiken om over de bultjes uit te wrijven. Dit vermindert de brandneteljeuk.

De jeuk gaat helaas nog niet helemaal over door het sap van de hondsdraf. Thuis kun je daarom nog de bultjes insmeren met tandpasta of azijn. Doe dit op een doek en wrijf het uit over de plek. De jeuk moet nu verminderen.

Hoe lang blijft de brandneteljeuk?

Zoals gezegd is jeuk altijd vervelend. Echter is brandneteljeuk, bij een goede behandeling, vaak na een uurtje wel weer weg. Probeer in ieder geval zo weinig mogelijk te krabben, want dit kan de jeuk alleen maar versterken. Tevens kun je een bacteriële infectie krijgen als je het wondje openkrabt. Alhoewel de jeuk vaak na een uur al weg is, blijf je vaak nog wel iets langer een tintelend gevoel aanhouden. Dat verschilt echt per persoon hoe lang dat blijft. Sommige mensen hebben na enkele dagen er nog steeds last van.