De nachtmerrie die slakkenplaag heetSlakken in de tuin kan echt een nachtmerrie zijn. Het kunnen er zoveel worden dat echt alles aangevreten wordt dat in de tuin groeit en bloeit. Vooral naaktslakken kunnen in grote aantallen opeens een tuin bevolken. Met droog weer lijkt het probleem opgelost maar is het vochtig en valt de schemering in dan komen ze met hordes tegelijk uit hun schuilplaatsen door de tuin heen en eten langzaam maar zeker alle planten op. Hosta’s zijn een ware lekkernij voor slakken en vaak laten ze alleen de nerven achter. Ook allerlei andere gewassen uit de tuin en de moestuin vinden ze heerlijk.

Slakkenkorrels en ander gif

Je kunt natuurlijk je tuin rijkelijk bestrooien met slakkenkorrels maar dat is wel gif dat je in je tuin verspreidt. Je kunt hiermee de beesten die zich tegoed doen aan slakken ook vergiftigen en dat is vast niet de bedoeling. Een andere, meer milieu vriendelijke, mogelijkheid voor het de strijd aangaan met de slakken is het plaatsen van slakkenvallen. Een slakkenval maak je door glazen potten of plastic emmertjes tot aan de rand in graven en ze voor een deel te vullen met bier en kattenbrokjes. Dit is een combinatie waar ze enthousiast op af komen en waar ze uiteindelijk dronken en wel hun einde vinden. Het op een slakvriendelijke manier bestrijden van slakken is lastig tenzij je bereid bent om de slakken na de vangst, in een slakvriendelijke omgeving weer uit te zetten waar ze anderen niet tot last zijn.

Anti-slakken maatregelen

Een andere manier te voorkomen dat slakken een plant inklimmen en alle bladeren één voor één opeten is rond de onderkant van “de stam” een plastic rand van bijvoorbeeld een pet-fles of tomaten emmertje te plaatsen en te vullen met zaagsel, schelpen, kattenbakkorrels, koffieprut of cacaodoppen. Dit zijn materialen waar slakken, als ze het al proberen, als het ware op vast lopen. Je kunt met deze materialen ook barrières maken waar slakken niet overheen komen omdat het te droog, te vocht absorberend of te scherp is zodat je een deel van je tuin echt afschermt voor slakken.

Slakken op het menu

Wat ook helpt is je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de beesten die slakken op het menu hebben staan. Vogels zoals lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen en merels, zijn gek op slakken. Egels, spitsmuizen, kikkers, padden en hagedissen hebben slakken ook graag op het menu staan. Eenden kunnen heel veel slakken eten.