De zonnebloem is een prachtige bloem die groeit van juli tot oktober. De fleurige bloem is een echte cultuurplant die gemakkelijk gekweekt kan worden. Kweken mag dan gemakkelijk zijn, maar zonnebloemen mooi houden is nog weer iets anders. Gelukkig zijn er aantal manieren om zonnebloemen mooi te houden. De meeste middelen hiervoor heb je vaak ook al in huis.Herkomst van de zonnebloem

Alhoewel veel mensen het niet weten, is de zonnebloem oorspronkelijk geen Nederlands of Europees product. De bloem komt namelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Rond 1000 voor Christus werden de bloemen gebruikt voor de Inca’s om de zonnegod te vereren. In 1530 brachten Spaanse zeelieden de bloem naar Europa. Sindsdien is het een populaire plant die voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Zo wordt de plant gebruikt voor het maken van zonnebloemolie, plantaardige oliën en ook wordt de loof gebruikt als veevoer. Tot slot wordt de bloem uiteraard ook gebruikt als kamer- of tuinplant. Indien het laatste het geval is, wil je natuurlijk je zonnebloemen mooi houden. Daarvoor lees je hieronder een aantal handige tips.

Schuin afsnijden in een vaas

Als je de zonnebloemen mooi wilt houden, is het raadzaam om deze schuin af te knippen met een scherp mesje of schaartje. Pak vervolgens een vaas en voeg een klein beetje heet water toe in de vaas. Warm water zorgt ervoor dat de bloemen langer mooi blijven. Als je de bloemen gekocht hebt bij de bloemist, krijg je vaak een zakje natuurlijk chrysal bij de bloem. Voeg deze toe aan de vaas om de plant ook langer in leven te houden. Als de plant buiten in een vaas zet, is het raadzaam om de rand van de pot in te smeren met een beetje vaseline. Vaseline zorgt er namelijk voor dat slakken niet voorbij de rand komen. Een zonnebloem kan namelijk een lekker hapje zin voor slakken en dat zou zonde zijn.