De groene vijver weer helder

Iedereen heeft weleens een vieze, groene vijver gezien. Dat is natuurlijk niet mooi om te zien en daarnaast raken je vissen ook nog eens helemaal ‘verstopt’ onder het groene water. Wat is de oorzaak en hoe maak je de groene vijver weer helder?De oorzaken

De groene kleur in de vijver is vaak een combinatie van te veel zonlicht en te veel voedingsstoffen in het water. Daarnaast kan ook een verstoord evenwicht bijdragen aan de kleur. Zweefalgen verstoren de vijverkleur dan in zo’n mate dat je geen heldere vijver meer hebt.

Gevolgen

In principe heeft dit geen directe gevolgen. Echter kan het op lange termijn wel slecht zijn voor je vijver. Het kan namelijk zonlicht weghouden bij de planten, welke nodig zijn voor de ontwikkeling. Zuurstofplanten kunnen dan ook verslijmen en doodgaan. Daarnaast zullen je vissen er op den duur ook last van gaan hebben.

Hoe kan ik mijn groene vijver helder maken?

Een logische stap is natuurlijk het water verversen. Als je dit doet, kun je na enkele weken zien of de planten en de bacteriën het goed doen. Het water wordt van vanzelf weer helder. Mocht dat niet het geval zijn, of mocht waterverversing niet aan de orde zijn, zijn er meerdere andere stappen die je kunt ondernemen. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben.

Stappenplan

  1. Ververs als eerste ongeveer een derde van het vijverwater met schoon water.
  2. Probeer de bovenste laag te verwijderen, want daar zit immers het alg.
  3. Controleer de gezondheid van de planten en verwijder de rotte planten.
  4. Controleer of er geen (organisch) afval op de bodem ligt.
  5. Meet de waterwaarden en kijk of deze in orde zijn.
  6. Voer de vissen een aantal dagen wat minder, zodat de voedingsstoffen in het water in orde zijn.

Het is misschien een beetje veel werk, maar uiteindelijk heb je straks weer een vijver die écht helder is!

Vind jij dit ook een handige tip? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.