Als je een nieuwe kamerplant koopt wil je natuurlijk dat deze lang meegaat. Echter is iedereen weleens gevoelig geweest voor een impulsaankoop. Dat geldt misschien ook wel voor een kamerplant. Wel is het verstandig dat je rekening houdt met een aantal zaken voordat je een kamerplant gaat open. Je wilt natuurlijk niet dat deze direct weer bij het groene afval belandt. In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Huisdieren en kinderen

Het is natuurlijk van groot belang dat je nieuwe kamerplant bij het interieur past. Echter is het ook belangrijk dat dit veilig is voor (klein)kinderen en huisdieren. Sommige planten zijn namelijk giftig voor je hond of kat. Heb je een jong kindje of komen er regelmatig jonge kinderen over de vloer bij jou thuis? Dan is het belangrijk dat je let op de grootte van de plant. Grote planten, die je op de grond neerzet, kunnen worden gezien als speelgoed voor kinderen en huisdieren. Dat is dus iets waar je serieus rekening mee moet houden als je een nieuwe kamerplant wilt kopen.

Standplaats en zonlicht

Weet jij al waar je je nieuwe plant wilt neerzetten? Veel planten hebben veel zonlicht nodig en moeten daarom op een zonnige plek staan. De vensterbank is vaak een goed idee. Echter kopen veel mensen een nieuwe kamerplant en hebben hier dan geen goed plekje voor. Er komt hier dan te weinig zon waardoor de plant binnen de kortste keren bij het GFT-afval kan. Dat is natuurlijk zonde. Let hier dus wel op voordat je een plant koopt. Ga van tevoren goed na waar je je nieuwe kamerplant wilt neerzetten. Ook is het raadzaam om na te gaan of de plant veel of weinig zonlicht nodig heeft.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in jouw woning is afhankelijk van meerdere factoren: waar je woont, hoe je huis verwarmd wordt en wat voor ventilatiesysteem je hebt. Er zijn verschillende meters beschikbaar waarmee je kunt meten hoe vochtig jouw woning is. Dit is een belangrijk gegeven voor je nieuwe kamerplant. Tropische planten, waaronder de monstera, houdt van een vochtige ruimte. Sommige vetplanten houden daarentegen liever van een droge lucht. Ook daar zal je rekening mee moeten houden als je een nieuwe kamerplant aanschaft.

Het is in ieder geval handig om ook direct een plantenspuit te kopen indien je kiest voor een tropische plant. Op die manier kan je je plant regelmatig voorzien van vocht op de bladeren.

Tijd maken

Of je nu wel of geen groene vingers hebt: voor je plant zal je tijd moeten vrijmaken. De ene plant heeft echter minder zorg nodig dan de ander. De Sanseveria (of vrouwentong) staat bekend als een gemakkelijk te verzorgen plant. Je hoeft deze alleen maar water te geven. Natuurlijk geldt ook: hoe meer planten je hebt, hoe meer tijd je erin zult moeten steken.

Pot en potgrond

Een plantenpot is niet alleen ‘voor de mooi’, maar ook heeft de materiaalsoort van de pot invloed op je kamerplant. Het is dus ook belangrijk dat je hier direct een goed exemplaar voor koopt. Een terracottapot zal meer vocht opnemen en is daardoor minder geschikt voor planten die veel water nodig zijn. Een rieten mand ziet er misschien leuk uit, maar is vaak niet zo praktisch. Er stroomt namelijk snel water doorheen.

Bovendien is de juiste potgrond ook belangrijk. Kies voor een potgrond met voldoende voedingsstoffen. In het tuincentrum vind je diverse soorten: speciaal voor kamerplanten.

Drainage

Tot slot moet je er nog op letten dat je je plant kunt laten draineren. Het overtollige water moet weg kunnen lopen. Daarmee voorkom je namelijk dat de wortels wegrotten. Zet de plant daarom bij voorkeur in een pot met gaten en vervolgens weer in een grotere pot. Als alternatief kan je ook kiezen voor hydrokorrels of steentjes op de bodem van de pot. Ook deze materialen kan je dus in huis halen als je een nieuwe plant wilt kopen. Op die manier heb je er veel langer plezier van. Succes!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.