Tuinieren: niet iedereen houdt ervan. Grasmaaien valt hier misschien ook wel onder en af en toe moet dit gewoon even gebeuren. Als leek in grasonderhoud heb je vast nog nooit van het begrip verticuteren gehoord. Dit is echter belangrijk als je je gras goed wilt onderhouden. Hoe je je gras goed onderhoudt, lees je in dit artikel. Het gras in jouw tuin heeft hier veel baat bij.Mooi gras

Als het mooi weer is, willen we het liefst allemaal buiten zitten. Uitkijken op geel gras is natuurlijk niet bepaald fraai en past ook niet bij een warme zomer. Hoe kun je er nu voor zorgen dat het gras ook echt groen blijft? Daarvoor zal je moeten verticuteren. Dat begrip zegt je misschien niets, maar dat leggen wij je natuurlijk graag uit.

Verticuteren

Verticuteren houdt in dat de viltlaag van het gazon verwijderd wordt. Dode grassen en mossen worden hiermee verwijderd. Mos en dood gras verwijderen is handmatig niet te doen en daarom is verticuteren hetgeen wat je kunt doen.

Waarom verticuteren?

Verticuteren is nog best wel een flinke taak. Je bent er ook altijd wel even mee bezig en het is ook een erg belangrijk proces voor mooi gras. Als er te veel viltvorming ontstaat op je gras kan dit zorgen voor lelijk gras. Water komt namelijk niet meer bij de wortels terecht, omdat het in het mos blijft hangen. Bovendien kan zonlicht de wortels van het gras niet meer bereiken, waardoor het gras dus ook geel kan worden.

Hoe werkt het?

Verticuteren is niet zomaar gedaan, want het kost je helaas wel veel tijd. Als je juiste spullen in huis haalt, is het echter wel goed te doen. Daarvoor kun je een verticuteermachine aanschaffen, maar je kunt ook een verticuteerhark kopen. Dit is veel voordeliger en werkt ook naar behoren. Dit apparaat bevat wel veel scherpe mesjes en daarom is het belangrijk dat je dit uit de buurt van kinderen houdt. Deze mesjes gaan circa een centimeter de grond in. De wortels worden zodoende van het mos gesneden en na een aantal dagen kun je het mos simpelweg van het gras wegharken. Je gras krijgt vervolgens weer de kans om prachtig groen te worden.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.