Als het wat kouder wordt trekken wij mensen weer een dikke trui aan. Zodra we naar buiten gaan trekken we de winterjas weer aan, mogelijk in combinatie met een paar handschoenen en een muts. Gedurende de kerstdagen hopen we zelfs dat het koud wordt, want mogelijk komt er dan ook sneeuw te liggen. Je kat kan het echter ook koud krijgen tijdens de koudere dagen. Op deze manier kun je je kat beschermen tegen de kou (en tegen sneeuw).Je kat veilig houden

Als het buiten koud is, is het belangrijk dat je denkt aan de veiligheid van jezelf en die van je kat. Indien dit de eerste winter van jouw kat is, is het belangrijk dat je extra goed oplet. Je viervoeter kan hier nog weleens een beetje moeite mee hebben. Het ziet er natuurlijk ontzettend schattig uit als je kat in de sneeuw speelt, maar ook voor hen is dit erg koud. Wil je graag dat je kat veilig kan rondrennen tijdens de koudere dagen? Dan kun je de onderstaande tips lezen.

Bied onderdak

Het is belangrijk dat je kat ten alle tijde onderdak heeft. Op die manier kun je voorkomen dat je viervoeter buiten zit te bibberen. Je kunt ook kiezen voor een kattenluikje in je achterdeur. Als je dat geen fijn idee vindt kun je ook een kattenluikje in je schuur bevestigen. Vind je kattenluikjes sowieso helemaal niets? Dan kan je wellicht nog een hokje maken voor je kat in de tuin. Je kat kan daar dan altijd onderdak vinden.

Water

Zorg er eveneens voor dat je kat altijd bij een bakje water kan. Gedurende de wintermaanden is het ook belangrijk dat je kat niet uitdroogt. Heb jij gezorgd voor onderdak voor je trouwe viervoeter? Dan kan je hier ook een bakje water in plaatsen. Zorg ervoor dat je kat wel steeds beschikt over vers water. Ook een beetje voer is natuurlijk erg belangrijk.

Check je auto voordat je wegrijdt

Katten mogen zich ook graag schuilhouden onder een auto. Daarom is het belangrijk dat je controleert of je kat niet onder de auto zit. Je kunt bijvoorbeeld even op de motorkap tikken of de auto eerst aanzetten voordat je wegrijdt. Op die manier kun je je kat alarmeren dat je weggaat. Je viervoeter heeft dan voldoende tijd om een nieuw plekje op te zoeken.

Neem je kat mee naar buiten

Gaat je viervoeter voor het eerst naar buiten in de sneeuw? Dan kan je je kat meenemen naar buiten zodat hij er rustig aan kan wennen. Blijf in eerste instantie bij je kat zodat je hij of zij rustig kan wennen. Katten raken gerustgesteld als je bij hen blijft in zulke situaties.

Controleer de pootjes

Is je kat eropuit geweest in zijn eentje? Dan is het belangrijk dat je zijn of haar pootjes controleert als hij of zij weer thuiskomt. Is er buiten zout gestrooid en zit er daardoor strooizout aan zijn of haar pootjes? Dan is het belangrijk dat je kussentjes voorzicht reinigt. Controleer ook altijd even op frost bites. Als je merkt dat je kat opgezwollen pootjes heeft of wanneer dit een andere kleur heeft gekregen is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Houd je katten ’s nachts binnen

Gedurende de nachtelijke uren is het belangrijk dat je je kat binnenhoudt. In de nacht wordt het immers nog kouder en daarom kun je je trouwe viervoeter dus maar beter binnenhouden. Zorg ervoor dat je kat binnen een warme slaapplaats heeft.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden, familie en andere kattenliefhebbers.