Kinderen krijgen tegenwoordig steeds eerder een smartphone van hun ouders. Het is voor veel ouders een dilemma, want wanneer is je kind nu daadwerkelijk oud genoeg? Over de ideale leeftijd zijn de meningen sterk verdeeld. Momenteel heeft circa vijf procent van de vierjarigen al een eigen smartphone: dat is dus een op 20.Schermtijd

EditieNL sprak met de pedagoog Marian van de Wal en orthopedagoog Mariëlle Beckers. Beckers liet weten dat het belangrijk is dat kinderen niet te lang naar een scherm kijken. Een half uur per dag is het maximum. Als je kind een smartphone heeft, zal hij of zij de hele dag spelletjes gaan spelen of gaan appen. Dat is volgens de orthopedagoog geen goede ontwikkeling.

Nadoen

Kinderen willen graag hun ouders nadoen. Zij willen dus niet alleen autorijden of in de keuken spelen, maar zien ouders natuurlijk ook veel met hun smartphone. Natuurlijk is dat schattig, maar het heeft ook een keerzijde. Volgens Van der Wal beperkt dit de fantasie van het kind.

Middelbare school

Veel ouders geven hun kind een smartphone voor de bereikbaarheid. Volgens Beckers is dat echter schijnheiligheid. Je kinderen krijgen daar vrijheid voor waar zij mogelijk nog niet aan toe zijn. Bovendien denken kinderen er niet direct aan om te gaan bellen in zulke situaties. Je kind een smartphone geven op de middelbare school is volgens de expert een goede keuze. In dit stadium van het leven wordt een smartphone ook vrijwel noodzakelijk. Tegenwoordig wordt huiswerk bijvoorbeeld ook besproken via de smartphone.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.