Draag jij contactlenzen? Dan weet jij als geen ander dat je je contactlenzen af en toe moet vervangen. De meeste mensen spoelen hun oude contactlenzen door het toilet heen. Uit recent onderzoek is gebleken dat dit helemaal geen verstandig idee is. Het is namelijk niet goed voor het milieu. Contactlenzen brengen namelijk meer schade toe dan dat je zou verwachten.Contactlenzen

Het lijkt allemaal erg onschuldig: je spoelt contactlenzen door het toilet. Deze kleine plastic lenzen kunnen echter veel schade toe richten. De lenzen bevatten namelijk microplastic. Daarmee zijn het, volgens diverse milieuorganisaties, flinke milieuvervuilers.

Wat is microplastic?

Uit het onderzoek bleek dat elke kilo modder minstens een aantal lenzen kunnen bevatten. In de Verenigde Staten dragen een op de vijf mensen lenzen. Als iedereen hun gebruikte setje door het toilet spoelt zorgt dat voor zo’n 24.000 kilogram microplastic dat rechtstreeks in de natuur terechtkomt. Dat staat gelijk aan de massa van maar liefst vier olifanten. Dit microplastic komt terecht in het afvalwater en vervolgens komt dit weer in de landbouwgrond terecht. Vanaf hier is het lastig om de stukjes plastic op te sporen. De structuur van lenzen vallen namelijk uiteen in kleinere stukjes en dat maakt de zoektocht naar deze stukjes plastic onmogelijk.

Is er een oplossing?

Niet iedereen is op de hoogte van dit probleem en daardoor zullen er nog steeds mensen zijn die hun contactlenzen door het toilet spoelen. Volgens Rolf Halden, wetenschapper van de Arizona State University, is het belangrijk dat fabrikanten dit probleem gaan vermelden op de verpakking. Er moet duidelijk worden aangegeven op de verpakking wat men moet doen met hun gebruikte lenzen.

Jij kan ook helpen! Deel dit artikel op social media met vrienden en familie en zorg ervoor dat je de mensen waarschuwt over dit probleem.