Misschien heb je er helemaal nog nooit van gehoord: bedwantsen. Het zijn kleine beestjes die niet tot nauwelijks voorkwamen in Nederland. Echter reizen we nu veel en nemen we de beestjes op die manier mee naar huis. Misschien zaten de beestjes wel in je hotel of hostel en kwamen ze terecht in je koffer. Eenmaal thuis lig je weer in je eigen bed en kan het ineens flink gaan jeuken.Bedwantsen

Bedwantsen zijn kleine, bloedzuigende parasieten van circa vier tot twaalf mm groot. De parasieten wonen het liefst in je bed omdat het hier lekker warm is. Ze gaan in of onder met matras zitten en leven van jouw bloed. Ze doen een beetje denken aan een teek. Ze kunnen niet vliegen, maar lopen maar een beetje rond.

Nederland

In Nederland komen deze parasieten oorspronkelijk niet voor. Echter kunnen we het ongedierte wel mee naar huis nemen. Immers reizen we steeds verder en reizen de bedwantsen gezellig met jou mee naar huis. Als je het ongedierte eenmaal in huis hebt is het ook lastig om hier weer vanaf te komen. Zorg er daarom voor dat je al je kleding direct in de was stopt als je thuis komt.

Symptomen van bedwantsen

Bedwantsen zijn erg klein en daarom ook niet zichtbaar voor het blote oog. Bovendien verstoppen de parasieten zich graag en daarmee is het dus lastig om te herkennen je of je hier last van hebt. Wat zijn de symptomen? Hier kun je op letten:

  • Je hebt bultjes zonder puntje in het midden. Bij muggenbulten merk je vaak een klein puntje in het midden. Dat is echter niet zo bij bedwantsen. Dat zijn namelijk rode bultjes zonder puntje;
  • Je bent geprikt op zowel je buik als je rug. Muggen prikken je daarentegen liever in je armen of benen. Bedwantsen kruipen echter in jouw lakens rond en daardoor zitten de bultjes vaak ook op andere plekken;
  • Er zijn meerdere bultjes bij elkaar. Meestal prikt een mug maar een keer, terwijl bedwantsen jou graag meerdere keren bijten. Heb je dus meerdere bultjes, vaak in de vorm van een rondje? Dan is de kans groot dat dit is veroorzaakt door bedwantsen.

Onderzoek

Denk je dat je last hebt van deze parasieten? Dan is het belangrijk dat je een klein onderzoekje uitvoert. Ga op zoek naar de beestjes met behulp van een zaklamp. Doorzoek je matras. Is dit het geval? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de ongediertebestrijding. Soms zitten de bedwantsen alleen in je bed, maar mogelijk verspreiden zij zich ook naar je kast en naar de muren. Het ongedierte verspreidt zich snel en legt meerdere eitjes.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.