In Nederland hebben wij ontzettend veel geluk: je zet de kraan open en er komt vers drinkwater uit. In verscheidene andere landen heeft men wel water uit de kraan, maar kun je hier niet van drinken. In bepaalde Afrikaanse landen heeft men niet eens een eigen kraan.Kortom: in Nederland mogen wij zeker niet klagen. Echter blijkt ons water toch niet altijd erg schoon te zijn. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat er toch veel viezigheid in ons kraanwater kan zitten. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. De kraan moet je soms écht even goed laten doorstromen.

Bacteriën

Uit het Amerikaanse onderzoek is gebleken dat bacteriën zich nestelen in een ongebruikte kraan. Als er geen water door de kraan heen stroomt, hebben bacteriën de mogelijkheid om zich te vermenigvuldigen. Dat heeft als gevolg dat je kraan vol komt te zitten met vieze beestjes. Deze bacteriën zitten niet in je woning, maar komen uit de riolering onder je huis.

Ziek worden van kraanwater

Bacteriën hoeven niet altijd slecht nieuws te betekenen. Je wordt namelijk niet zomaar overal ziek van. Uit dit Amerikaanse onderzoek is echter gebleken dat een ongebruikte kraan wel kan zorgen voor ziekte. Zo kunnen de microben zelfs Legionellose veroorzaken. Dit is een vorm van longontsteking en dat is niet erg prettig om te hebben. De bacteriën zaten veelal in de eerste 100 milliliter kraanwater.

Doorspoelen

Hoe kun je voorkomen dat je hiermee te maken krijgt? Simpel: door de kranen even goed te laten doorstromen als deze een tijdje niet gebruikt zijn. De bacteriën nestelen zich in het water, waardoor je dan ook wel merkt dat het water minder lekker smaakt. Professor Wen-Tso Liu van de universiteit van Illionois geeft aan dat je de kraan bij voorkeur twee minuten moeten laten doorstromen als je deze een aantal dagen niet hebt gebruikt. Misschien klinkt dat als waterverspilling, maar je gezondheid staat natuurlijk boven alles.

Laat jij de kraan ook altijd even stromen als je terugkomt van een leuke vakantie? Vergeet dit artikel niet te delen op social media met vrienden en familie.