Inleiding

Inhoud

Het is natuurlijk nooit leuk als je geprikt wordt door een mug. Je krijgt daar zo’n lelijke muggenbult van en bovendien jeukt het ook nog eens verschrikkelijk. Hoe herken je een allergische reactie op muggenbulten?Muggenbulten

Als je geprikt wordt door een mug, is dat altijd een vrouwtjesmug. Zij hebben namelijk voedingsstoffen nodig uit jouw bloed om te kunnen blijven leven. Om het stollen van het bloed te voorkomen, zal de mug in eerste instantie een beetje speeksel in de wond spuiten. Het speeksel bevat antistolling-stoffen en daar kan ieder mens verschillend op reageren. De een zal er weinig last van hebben, terwijl het bij de ander flink zal geen jeuken. Je kunt er helemaal geen last van hebben, je kunt er licht allergisch voor zijn, maar je kunt er ook zwaar allergisch voor zijn. Wat is verschil?

Normale reactie

Een normale reactie is dat het een beetje opzwelt, rood wordt en zorgt voor de nodige jeuk. Ook kan vocht opstapelen. Dit is een normale huidreactie en vooral de jeuk is erg vervelend. In eerste instantie is het een rood bultje, maar als je hieraan gaat krabben kan het erger worden. Het bultje wordt dan vaak groter.

Het is belangrijk dat je dus niet gaat krabben. Wat kun je dan wel doen? Je kunt simpelweg een ijsblokje op de muggenbult houden. Ook een koude, natte handdoek werkt prima.

Ontstaat er echter een blaasje op de plek waar de mug jou gebeten heeft? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor de muggenprik. Het kan echter ook betekenen dat je hiervoor allergisch bent.

Lees op de volgende pagina meer over een allergische reactie.