Vrijwel ieder huishouden heeft wel schuurpapier in huis of in de schuur liggen. Als je iets geschilderd hebt, heb je vast nog wel een stukje schuurpapier over. Echter heeft schuurpapier nog verscheidene andere functies. Het kan dus best handig zijn om een setje in huis te halen als je dat nog niet hebt.1. Snijplanken

Heb je houten snijplank die er niet meer zo mooi uitziet, vanwege de groeven in je snijplank? Of is je snijplank verkleurd? Dan kun je schuurpapier gebruiken om dat te herstellen. Gebruik een beetje niet-giftige minerale olie om je snijplank opnieuw in te veten.

2. Gietijzer

Beschik je over een gietijzeren pan en is deze een beetje gaan roesten? Ook dan kan je een stukje schuurpapier gebruiken: je kunt de roest op die manier verwijderen. Je kunt ook de bobbeltjes weghalen bij nieuwe pannen met behulp van een stukje schuurpapier.

3. Potjes

Krijg je een potje maar niet open? Ook dan kan je een stukje schuurpapier gebruiken. De ruwe textuur zorgt ervoor dat je meer grip hebt.

4. Suède

Heb je een aantal vlekjes op je suèdeschoenen, jas of tas? Met behulp van een stukje schuurpapier kun je dit er eenvoudig uitwrijven. Suède beschikt over een ruwe textuur. Als je er lichtjes overheen wrijft kun je de vlekken eenvoudig verwijderen zonder de stof aan te tasten.

5. Nette schoenen

Betreffen het geen suèdeschoenen, maar nette schoenen? Dan kun je de onderkant ook eenvoudig behandelen met behulp van een stukje schuurpapier. Nette schoenen hebben vrijwel geen profiel en het kan daardoor erg glad worden in de winter.

6. Pluisjes

Heb je van die vervelende pluisjes op je trui? Dan kun je ook schuurpapier gebruiken. Verwijder de pluisjes door simpelweg met schuurpapier of je trui heen te wrijven. Wrijf altijd een richting op. Je zult merken dat de pluisjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

7. Roest

Is er roest aanwezig op je gereedschap? Dan kun je dit ook verwijderen met behulp van schuurpapier. Dat duurt wel even, maar het resultaat mag er zeker zijn.

8. Schaar

Heb je een schaar in de keukenlade liggen die inmiddels bot is? Dan kun je je schaar ook scherper maken met behulp van een stukje schuurpapier.

9. Potlood

Heb je geen puntenslijper voor handen, maar wel een stukje schuurpapier? Perfect! Wikkel een stukje schuurpapier om de punt van het potlood en draai het rond totdat je weer een scherpe punt hebt.

10. Zaadjes

Wil je Moeder Natuur een beetje bijstaan? Dan kun je de zaadjes lichtjes schuren voordat je dit in de grond stopt. Daarmee haal je het buitenste laagje weg en kunnen de zaadjes daardoor gemakkelijker water opnemen. De zaadjes zullen daardoor sneller ontkiemen.

11. Slakken

Heb je plantenbakken in de tuin staan? Dan is het raadzaam om daaronder een stuk schuurpapier te plaatsen. Op die manier worden je planten niet aangetast door de slakken. Een diervriendelijke manier om de slakken van je planten af te houden.

12. Voegen

Zijn je voegen niet meer mooi schoon? En is het ook lastig om dit goed te reinigen? Vouw dan een stukje schuurpapier in de helft gebruik het uiteinde om de voegen lichtjes te schuren. Doe dit wel voorzichtig, want je wilt natuurlijk geen krasjes maken op je tegels.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit bericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.