Je kunt tegenwoordig ontzettend veel activiteiten bijhouden met behulp van je smartphone. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel stappen je dagelijks zet en je weet wat je hartslag is (bijvoorbeeld in combinatie met een smartwatch). Ook kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel je weegt met behulp van een slimme weegschaal. Je kunt ook je nachtrust tracken met behulp van slaap-apps. Is dat echter wel zo verstandig?



Slaap-apps

Je kunt de app gemakkelijk installeren op je smartphone. Voordat je gaat slapen kun je de app aanzetten. Je legt je smartphone vervolgens naast je kussen. De app trackt vervolgens je bewegingen en geluiden en daarmee wordt de kwaliteit van jouw nachtrust gemeten. De volgende ochtend ontvang je verschillende tips waarmee je je nachtrust kunt verbeteren. Dat klinkt erg handig, maar volgens experts is dit toch niet zo verstandig.

Experts

‘’Tegenwoordig zijn wij ontzettend bezig met een goede nachtrust. Door hier een focus op te leggen ontwikkelen veel mensen juist slapeloosheid.’’ Dat laat de Britse hoogleraar Slaapstoornissen Guy Leschziner weten. De professor laat weten dat hij veel mensen voorbij ziet komen met slaapproblemen als gevolg van hun slaapmeter. Als je negatieve berichten ontvangt kan dat ook een negatief effect hebben op je slaappatroon.

Advies

De professor adviseert daarom om zulke apps te verwijderen van je smartphone. Veel mensen zijn constant bezig met het slaappatroon en dat kan zorgen voor een obsessie. De meeste mensen willen acht uur per nacht slapen, maar als je dat dan niet hebt behaald kan dat stress opleveren. Vooral perfectionistische mensen raken hierdoor beïnvloed. Overdag ben je dan moe omdat je volgens de app niet voldoende geslapen hebt. De apps zijn ook niet altijd even betrouwbaar en in sommige gevallen zelfs misleidend.

Tips voor lekker slapen

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je een goede nachtrust krijgt? Simpel: zorg ervoor dat je ontspannen naar bed gaat. Vermijd schermen en lees een boek of een tijdschrift. Nuttig bovendien niet te veel suikers, cafeïne of alcohol voordat je naar bed gaat. Als je elke dag een constant slaapritme hebt zal je vanzelf merken dat je beter gaat slapen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.