Wasverzachter is een ideaal middeltje om de was een frisse geur te geven. Het geeft de was ook nog eens een zachte geur en daarom is het ideaal voor bijvoorbeeld je laken. Ook zijn zachte handdoeken natuurlijk wel zo fijn. Als de was aan de lucht gedroogd wordt, zonder hierbij wasverzachter te gebruiken, zullen onder andere de handdoeken veel stijver aanvoelen.Als je de verpakking van de wasverzachter eens bekijkt zal je zien dat er veel chemische bestandsdelen in verwerkt zijn. Volgens experts komen deze chemische stoffen alleen voor in de commerciële wasverzachters. Net als bij veel andere chemicaliën zijn eventuele schadelijke stoffen niet direct merkbaar. Toch zijn deze stoffen wel degelijk aanwezig in sommige wasverzachters. Hieronder volgt een overzicht met schadelijke stoffen in wasverzachters.

Alfa-Terpineol

Alfa-Terpineol is een gevaarlijke chemische stof dat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan duizeligheid, hoofdpijn, geheugenverlies en zelfs gevoelloosheid in het gezicht. Ook pijn in de nek en in de rug kan voorkomen.

Benzylacetaat

Benzylacetaat is een toxische stof, welke wordt gekoppeld aan pancreaskanker. De dampen van wasverzachter kunnen zorgen voor de nodige gezondheidsproblemen. Hierbij kun je onder andere denken aan irritaties aan je luchtwegen en ogen.

Benzylalcohol

Benzyalcohol kan ook zorgen voor verscheidene klachten. Hierbij kun je denken aan aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, hoofdpijn, braken, misselijkheid, duizeligheid en verregaande dalingen van de bloeddruk.

Chloroform

Chloroform is krachtig carcinogeen neurotoxine en kan zorgen voor meerdere klachten. Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, misselijkheid, maar zelfs aan bewustzijnsverlies. Ook braken, duizeligheid en slaperigheid zijn genoemde klachten.

Linalool

Linalool is een verdovend middel dat kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Ook verlies van de spiercoördinatie kan veroorzaakt worden.

Het is belangrijk dat je nagaat of een van de bovenstaande middelen verwerkt is in je wasverzachter. Staan deze stoffen op de verpakking? Gebruik de wasverzachter dan liever niet.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.