Kleine kinderen zijn natuurlijk ontzettend nieuwsgierig. Zij pakken van alles op en stoppen ook van alles in hun mond. De meeste ouders letten daarom ook goed op wat zij allemaal in huis laten slingeren. Dat is natuurlijk ook erg belangrijk, want de gevolgen kunnen ernstig zijn als je kindje iets in zijn of haar mond stopt wat daar niet hoort.Helaas gebeurt dit vaker dan je denkt. Jaarlijks belanden er honderden kinderen in het ziekenhuis met een vreemd voorwerp in de luchtwegen of longen. Het is dus erg belangrijk om waakzaam te zijn.

Leren kauwen en slikken

Longartsen geven aan dat het belangrijk is dat je op je kindje let als hij of zij eet. Dat geldt vooral voor kinderen onder de vijf jaar. Het kan voorkomen dat hij of zij een te grote hap neemt. Dat kan weer flinke gevolgen hebben: etenswaren kunnen vast komen te zitten in de luchtpijp. Kinderen moeten leren kauwen. Als kinderen iets eten wat te groot is kan het zijn dat zij erop gaan zuigen. Het stukje eten kan vervolgens in de keel schieten. Hun slikreflex is nog niet optimaal ontwikkeld.

Pindakaas

Welk broodbeleg moet je precies vermijden? Het is pindakaas. Het lijkt misschien erg onschuldig, maar dat is het niet. Pindakaas is namelijk taai, droog en plakkerig. Grotere hoeveelheden pindakaas kunnen gemakkelijk blijven hangen in de kleine keeltjes. Er kan daardoor ademnood ontstaan en dat kan weer fatale gevolgen met zich meebrengen.

Geef je kind daarom ook nooit een lepeltje pindakaas. Als je je kind pindakaas wilt geven is het belangrijk dat je een dun laagje (verspreid) over een boterham smeert.

Zorg ervoor dat je dit artikel deelt met andere ouders van jonge kinderen!