Na het eten is het natuurlijk tijd voor ontspanning. Je kunt lekker op de bank liggen met je beentjes omhoog. Als je vol bent heb je soms de neiging om te gaan slapen. Dan kan ook prima, toch? Helaas is dat niet zo. Toch doen veel mensen een dutje na een flinke maaltijd. De ander gaat sporten nadat ‘ie gegeten heeft. Deze dingen zou je nu allemaal juist niet moeten doen. In dit artikel lees je daar meer over.

Slapen

Vind jij het erg fijn om te slapen na een stevige maaltijd? Dan is dat toch geen aanrader. Je lichaam neemt voedingsstoffen namelijk beter in zich op als je rechtovereind zit. Als je de gewoonte hebt om na je avondmaaltijd plat te gaan liggen is dat geen aanrader. Je kunt namelijk last krijgen van oprispend maagzuur. Op de langere termijn kan dit zelfs zorgen voor een sluitende maagklep. Zorg ervoor dat je minimaal twee uur, na het eten, rechtovereind blijft zitten (of je kunt lopen) zodat je lichaam tijd krijgt om te verteren.

Sporten

Eten voor het sporten is simpelweg nooit een goed idee. Ook niet als het een lichte maaltijd betreft. Je maag heeft zuurstofrijk bloed nodig voor de vertering, terwijl je tijdens het sporten juist bloed en zuurstof nodig hebt voor je spieren die harder moeten werken. Je kunt last krijgen van braken, misselijkheid en zelfs diarree. Je kunt daarom beter eerst sporten en dan pas eten.

Fruit eten

Fruit is gezond, maar het is niet raadzaam om fruit te consumeren direct na het avondeten. Dit heeft ermee te maken dat de vruchten snel verteren in vergelijking tot andere voedingsmiddelen. Dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Wacht daarom liever een uurtje voordat je een fruitig toetje consumeert.

Water drinken

Als je een beetje water drinkt tijdens en na het eten zal dit niet zorgen voor negatieve gevolgen. Neem jij echter een flink aantal volle glazen? Dan verdun je de verteringssappen in je maag en onbedoeld vertraag je hiermee de vertering van het eten. Ook geldt dit voor ijskoude drankjes. Neem daarom liever lauwe of warme thee als je graag iets wilt drinken na het eten.

Douche of bad

Vind jij het lekker om te douchen na het avondeten? Dat is geen goed idee. Je lichaamstemperatuur zal namelijk stijgen waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om zodoende weer af te koelen. Dat betreft een natuurlijke reactie, maar er is dan geen bloed over voor de vertering van het eten. Je blijft zodoende met een volle maag zitten met als resultaat een opgeblazen gevoel omdat je spijsvertering vertraagt.

Dit kan je wel doen

Je kunt wel simpelweg heerlijk zitten en ontspannen of je kunt een stukje gaan wandelen (niet te intensief).

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.