Honden hebben vaak moeite met afkoelen tijdens de warme zomerdagen. Wellicht denk je dan: ik help hem of haar een handje en ik leg een natte handdoek op zijn rug. Dat is echter geen goed idee. Dat mag misschien goed bedoeld zijn, maar dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je viervoeter.Natte handdoek

Honden zijn erg gevoelig voor warmte. De viervoeters kunnen niet zweten en vanwege de vacht is het lastig om af te koelen. Zij hebben soms dan een beetje hulp nodig van hun trouwe baasjes. Veel baasjes leggen daarom een natte handdoek op de rug van hun hond. Dat is misschien goed bedoeld, maar dat werkt juist averechts. Theeuwes Dierenspeciaalzaak heeft een oproep op Facebook geplaatst en waarschuwt waarom dit zo gevaarlijk kan zijn.

Zuurstoftekort

Volgens de eigenaren van de dierenspeciaalzaak zullen de aderen van de hond vernauwen. Vanwege de hoge temperatuur stollen de eiwitten in het bloed van je viervoeter. Dat zorgt voor dikker en stroperig bloed. De combinatie kan ervoor zorgen dat de organen uitvallen én dat kan resulteren in de dood van je viervoeter. Dat is natuurlijk ontzettend heftig! Zorg er daarom voor dat je dit nooit doet.

Wat kun je dan wel doen?

Als je hond oververhit is kun je hem of haar gelukkig wel een handje helpen. Geef je viervoeter lauw water (dus geen koud water). Koel de voetzooltjes vervolgens met behulp van een natte handdoek. Leg de natte handdoek nadien op een schaduwrijke plek. Je hond kan hier dan lekker uitrusten. Heb je thuis een goede airco? Dan kun je er ook voor kiezen om binnen te blijven met je hond.

Bekijk de Facebook-post van Theeuwes Dierenspeciaalzaak hieronder:

Dierenvrienden, maak nooit de fout om koud water over een overhitte hond te gooien of een natte handdoek op zijn rug te…

Posted by Theeuwes Dierenspeciaalzaak on Monday, July 23, 2018

Wist jij dit al? Vergeet dit artikel niet te delen met vrienden, familie en andere hondenbezitters!