Een klemmende pot: dat is erg frustrerend. Je wilt eten bereiden, maar dan zit die ene pot klem. Je hebt het ook snel nodig, want anders loopt je gerecht in de soep. Met al je kracht probeer je de pot te openen, maar het lukt je maar niet. Je kunt dan twee dingen doen: je hebt een sterker persoon nodig of je kunt een eenvoudig trucje toepassen. Er zijn zelfs 6 trucjes waar je uit kunt kiezen. Wie niet sterk is, moet slim zijn!1. Theelepel of botermes

De deksel op een potje wordt vacuüm gezogen zodat er geen lucht bij kan. De inhoud zal daardoor niet zo snel bederven. Dat is dan ook direct de reden waarom dit zo stevig vastzit. Gelukkig is er eenvoudige truc. Je kunt namelijk een theelepel of een botermesje gebruiken. Steek het puntje van het lepeltje of het mesje onder de dop. Je gebruikt het bestek min of meer als hefboom. Duw het bestek naar beneden zodat je de deksel een klein beetje kunt openen. Je hoort op den duur een plop, waardoor je weet dat de pot niet langer vacuüm is. Vervolgens kun je de deksel er gemakkelijk afdraaien.

2. Grip

Als je een klemmende pot wilt openen is grip altijd erg belangrijk. Je kunt dus ook gewoon je handen van tevoren goed wassen, zodat je handen minder glad zijn. Ook kun je bijvoorbeeld rubberen handschoenen aantrekken of je kun je wasverzachterdoekjes gebruiken. Als je wilt kun je ook elastieken om de deksel heen doen zodat je meer grip kunt krijgen. Pak de deksel stevig vast en oefen er druk op uit. Je draait de dop er vervolgens gemakkelijk af.

3. Slaan

Kies je liever voor het grovere werk? Dan kun je de deksel van de pot tegen een hard oppervlak aanslaan. Je kunt de pot bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden houden en via een neerwaartse beweging de rand van deksel tegen een oppervlakte slaan, zoals bijvoorbeeld het aanrechtblad. Zorg ervoor dat je niet te hard slaat, want je wilt het glas natuurlijk niet breken. Eigenlijk is dit eenzelfde methode als het openen van een bierflesje. Je kunt ook de achterzijde van een mes tegen de onderkant van de deksel slaan. Zo kan je het als het ware opwippen. Vaak zijn twee slagen wel voldoende.

4. Waterslag

Je kunt ook kiezen voor de waterslagmethode. Het kan een beetje oefenen zijn, maar het werkt prima als je het eenmaal door hebt. Sla met het midden van je handpalm tegen de onderzijde van de pot. Je veroorzaakt daardoor een waterslageffect. Bij waterslag wordt de druk in de buurt van de deksel verhoogd, waardoor het vacuüm weggaat. Je kunt de pot daardoor ook gemakkelijk openen.

5. Verwarmen

Vacuüm wordt versterkt door kou, dus je kunt de pot ook opwarmen. Je kunt de pot daardoor gemakkelijker open krijgen. Een pot die uit de koelkast komt is dus ook moeilijker te openen dan een pot die uit de kast komt. Je kunt de pot verwarmen met een haardroger, maar kijk wel uit dat je je vingers niet verbrandt als je de pot openmaakt. Gebruik dus een doekje als je de pot opent. Je kunt de pot ook onder een warme kraan houden. Dat geeft hetzelfde effect.

6. Boormachine of schroevendraaier

Lukt geen een van de bovenstaande tips? Dan kun je ook nog een schroevendraaier of boormachine gebruiken. Boor of prik een gat in de deksel en de pot is daardoor niet langer vacuüm. Je kunt het potje daardoor niet langer bewaren, dus je zult alle inhoud moeten gebruiken tenzij je de inhoud weer in een ander bakje bewaart.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.