Al onze handige schoonmaaktips op een rijtje

Je doet je best om jouw kleding zo mooi mogelijk te houden. Maar toch komt het soms voor dat er een hardnekkige vlek in jouw kleding terecht komt. Op deze pagina hebben we al onze tips verzameld om vlekken uit kleding te krijgen.

Oma’s tips om jouw kleding schoon te houden

De meeste tips zijn al ontzettend oud. Ze stammen vaak al uit grootmoeders tijd. De kledingvlekken zijn daarom vaak ook met goedkope en makkelijke producten schoon te krijgen. Geen dure middeltjes kopen dus, maar gewoon zelf een handig middeltje maken van producten die gewoon iedereen in huis heeft staan. Zo blijkt dat je met baking soda echt ontzettend veel kan doen!

Inktvlekken in kleding

Heb je wel eens een inktvlek in jouw kleding gehad? Hoewel het misschien niet heel vaak voorkomt, is dit een van de meest hardnekkige vlekken als het je toch overkomt. Vaak overkomt dit mannen die een pen in hun borstzakje van hun overhemd stoppen. Hoewel dit om een heleboel redenen niet aan te raden is, kan het ook nog eens vervelende inktvlekken opleveren. Gelukkig is er een wondermiddeltje om inktvlekken uit jouw kleding te krijgen, namelijk melk! Lees snel ons artikel meer informatie over hoe je inktvlekken met een beetje melk uit jouw kleren krijgt.

Lippenstift vlekken in kleding

Een vlek die iets vaker voorkomt in kleding dan inktvlekken zijn vlekken van lippenstift. Bijvoorbeeld als je de lippenstift laat vallen, of als je per ongeluk een shirt van je parter aanraakt. Gelukkig kunnen deze vlekken met 2 eenvoudige producten uit jouw kleding worden gehaald. Je hebt alleen maar een watje of een wattenstaafje nodig, en wat alcohol. Lees door in ons artikel om jouw kleding te redden van de lippenstiftvlekken!

Zweetgeurtjes uit kleding verwijderen

Vooral als het warm weer is, kan er nog wel eens een of meerdere zweetvlekken en zweetgeurtjes in je kleding komen. Door de melkzuurbacteriën is het soms niet voldoende om de kleding even in de wasmachine te gooien. Het is het belangrijkst om zo snel mogelijk nadat de zweetvlek is ontstaan, de kleding te wassen. Lukt dat niet, of zit de zweetvlek nog steeds in de kleding na het wassen? Dan kan Dettol je een heleboel helpen. Maak een sopje met Dettol en water en laat je kleding hierin weken. Blijft de zweetvlek desondanks nog steeds zitten, dan kan je het ook proberen met soda of azijn. Lees ons artikel verder hoe je met azijn zweetgeurtjes uit kleding haalt.

Rode wijnvlekken uit kleding halen

Na een lekker diner met een wijntje kan het soms voorkomen dat je wat rode wijn morst op je kleding. In plaats van de kleding direct weg te gooien, kan een paar eetlepels zout, kokend water en een schone, droge doek jou helpen om jouw kleding te redden. Lees in ons artikel verder hoe je met zout rode wijnvlekken uit je kleding haalt.

Bloedvlekken uit kleding verwijderen

Als je jezelf per ongeluk snijdt tijdens het koken, kan het natuurlijk gebeuren dat je wat bloed op je kleding krijgt. Vooral bij lichte kleding kan dit soms erg lang heel duidelijk zichtbaar blijven. Het beste is om de kleding direct schoon te deppen en daarna in de wasmachine te stoppen. Kan dit echter niet, bijvoorbeeld omdat je op het werk bent, of helpt dit niet om de vlek te verwijderen? Probeer dan eens wat ammonia te verdunnen met wat water en vervolgens aan te brengen op de bloedvlek. Spoel daarna de kleding direct af met koud water en stop het kledingstuk in de wasmachine. Lees in ons artikel meer over hoe je met verdunde ammoniak bloedvlekken uit kleding haalt.

Chocoladevlekken uit kleding verwijderen

Wie is er nou niet gek op chocola? Het is alleen jammer dat je er flinke vlekken van kan overhouden. Als je een flinke chocoladevlek in je kleding hebt, is het vooral belangrijk om je kleding niet direct in de wasmachine te gooien. Hierdoor zal de vlek juist verder uitspreiden! Ook zeep heeft deze eigenschap, waardoor ook het gebruik van zeep niet wordt aangeraden. De vlek kan je veel beter uit de kleding krijgen met behulp van iets dat iedereen in huis heeft: melk. Lees in ons artikel verder hoe melk jou kan helpen bij het verwijderen van chocoladevlekken uit kleding.

Deodorantvlekken uit kleding verwijderen

Bijna iedereen gebruikt elke dag wel deodorant. Het kan alleen wel vervelende vlekken in kleding achterlaten. De combinatie zweet en deodorant kan in sommige gevallen voor nare, gele vlekken in kleding zorgen. De wasmachine krijgt de vlekken er soms niet uit. Dan blijft deze tip van oma nog over: gebruik een beetje azijn om de vlek uit de kleding te krijgen. Lees in ons artikel meer over hoeveel azijn je moet gebruiken en hoe je het moet om met azijn deodorantvlekken uit je kleding te krijgen.

Vetdruppels uit kleding verwijderen

Soms heb je gewoon zin in een hamburger of een patatje. Alleen kan dat vettige eten soms vervelende vlekken opleveren. Vetvlekken staan er om bekend dat ze lastig uit de kleding te halen zijn. Vaak is het niet voldoende om de kleding gewoon in de wasmachine te gooien. Bij vetvlekken is het belangrijk om de vlek niet direct te gaan uitwrijven. Hierdoor zal de vetvlek alleen nog maar verder de kleding intrekken, waardoor het nog lastiger wordt om de vlek te verwijderen. Een simpel middeltje kan jou het beste helpen tegen vetvlekken, namelijk afwasmiddel! Met afwasmiddel krijg je vetvlekken ook van pannen, borden en bestek verwijderd. Maar het blijkt dus dat dit ook helpt bij kleding. Lees in ons artikel wat je precies met de afwasmiddel moet doen om de vetvlek uit je kleding te verwijderen.

Vieze kraag op een wit overhemd schoonmaken

Iedereen die wel eens een wit overhemd heeft gedragen, heeft wel eens gemerkt dat de kraag vettig en vuil kan worden. Soms kom je er pas achter als je het overhemd weer uit de kast pakt om hem opnieuw te dragen. De wasmachine kan deze vlekken namelijk niet goed verwijderen. Soms werkt het wel om een vlekkenverwijderaar te gebruiken voordat je het overhemd in de wasmachine stopt. Maar je kan ook 2 alledaagse producten gebruiken om de kraag weer schoon te krijgen. Gebruik eens shampoo of tandpasta om jouw overhemd weer wit te krijgen! Lees in ons artikel verder hoe je de tandpasta of shampoo moet aanbrengen voor een schoon overhemd.

Natte schoenen weer helemaal droog en schoon krijgen

In Nederland kan het regelmatig hard regenen. Je ontkomt er daarom vaak niet aan dat jouw schoenen wat te verduren krijgen. Natte en vieze schoenen is in sommige maanden aan de orde van de dag. Om de schoenen weer droog te krijgen leggen veel mensen hun schoenen op of onder de verwarming. Sommige mensen gebruiken zelfs een föhn om de schoen weer droog te krijgen. Dit zorgt er echter voor dat het materiaal uitdroogt, waardoor de kwaliteit van de schoen achteruit gaat. Daarom kan je veel beter gebruik maken van iets wat je toch al ging weggooien: oude kranten of oude reclamefolders. Lees in ons artikel verder hoe je met oude kranten schoenen weer door en schoon krijgt.

Bleekvlekken uit kleding verwijderen

Tijdens het schoonmaken kan het soms gebeuren dat je schoonmaakmiddelen op je kleding morst. Bleek kan voor hele hardnekkige vlekken zorgen. Veel mensen hebben snel de neiging om de kleding weg te gooien, als de wasmachine de vlek er niet uit krijgt. Maar gelukkig is er nog een manier om jouw kleding met bleekvlekken te redden. Natuurlijk kan je het beste oude kleren aantrekken als je aan het schoonmaken bent. Hiermee kan je al voorkomen dat je vervelende vlekken in je nieuwste kleding krijgt. Maar mocht je toch een bleekvlek in kleding hebben gekregen dan kan je de bleekvlek verwijderen met een klein beetje natriumthiosulfaat en wat warm water. Weet je niet wat natriumthiosulfaat is of waar je dit kan krijgen? Lees in ons artikel waar je dit product kan kopen en hoe je het moet aanbrengen op je kleding!

Witte kleren weer echt wit krijgen

Ben je dol op witte kleding, maar blijven de kleren bij jou ook niet zo erg lang wit? Na een paar wasbeurten kan je witte kleding al flink verkleuren. Dit is natuurlijk erg zonde van al jouw nieuwe kleren. Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes om jouw witte kleren ook echt weer wit te krijgen. Hiervoor heb je een aantal producten nodig die iedereen in huis heeft liggen. Probeer bijvoorbeeld eens een aantal aspirinetabletten op te laten lossen in warm water. Voeg vervolgens jouw kleding toe aan dit sopje en laat het een half uurtje weken. Stop daarna jouw kleding in de wasmachine, en je zult zien dat de aspirine dit keer op een hele andere manier zijn werk heeft gedaan! Wil je ook de andere tips lezen om jouw witte kleding weer echt wit te krijgen? Lees dan verder in ons artikel hoe je witte kleding echt wit houdt.

Ketchup, ijs, zonnebrand en grasvlekken uit kleding verwijderen

De meeste mensen zijn dol op de zomer. Maar de zomer kan ook minder goede effecten hebben op jouw kleding. Juist in de zomer krijg je te maken met hele andere vlekken in jouw kleding dan bijvoorbeeld in de winter. Denk aan ketchup vlekken na een lekkere barbecue, een vlek van een lekker ijsje om lekker af te koelen, die vervelende vlekken van zonnebrandcrème omdat je je natuurlijk goed moet blijven insmeren en tenslotte grasvlekken in je broek of bijvoorbeeld in je witte shirtje. Deze vlekken zijn vaak lastig weer uit je kleren te krijgen. Maar gelukkig hebben we voor al deze vlekken een handige en makkelijke truc gevonden om jouw kleding weer helemaal schoon te krijgen. Hele alledaagse producten helpen jou direct om de vlekken te verwijderen. Lees snel door in ons artikel om te vinden hoe je deze zomervlekken uit je kleding kan verwijderen.