Diarree is nooit prettig en al helemaal niet op vakantie. In het ernstigste geval moet je zelf je vakantie onderbreken, omdat je er veel last van hebt. Dat is wel het laatste wat je wilt tijdens je reis. Diarree op vakantie voorkomen kan, als je weet wat de oorzaken zijn. Verder kun je bepaalde maatregelen nemen om het te voorkomen.Wie heeft last van diarree op vakantie?

Maar liefst één op de drie Nederlanders heeft last van acute diarree op vakantie. Vaak denkt men dat pittig eten de veroorzaker is, maar vaak is het toch iets anders. In de meeste gevallen veroorzaken bacteriën, virussen of parasieten de ziekte. Het komt dan ook veelal voor in etenswaren en drinkwater. Het komt vooral voor in warme landen, zoals Aziatische landen, Afrikaanse landen of Zuid-Amerikaanse landen. In Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië komt reizigersdiarree nauwelijks voor.

Hoe voorkom je diarree op vakantie?

Zoals gezegd wordt reizigersdiarree vooral veroorzaakt door parasieten, virussen en bacteriën. Bacteriën zijn helaas moeilijk te voorkomen, maar je kunt het wel zoveel mogelijk beperken: je kunt namelijk goed letten op het eten en drinken dat je eet en drinkt. Drink daarom bij voorkeur ook geen kraanwater, want het kraanwater in Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen is vaak niet schoon. Drink daarom alleen water uit gesealde flessen. Ook ijsblokjes zijn doorgaans gemaakt van kraanwater: vermijd die dus ook.

Verder is het raadzaam om je eetpatroon goed na te gaan. In warme landen eten ze graag kip en vis, maar dit zijn ook risicoproducten. Als kip of vis een tijdje in de zon ligt, kan het al snel bacteriën aantrekken. Daar kan je erg ziek van worden. Laat tevens gesneden groenten en fruit staan. Als je dat wilt eten, kun je dat het beste zelf klaarmaken in plaats van het kant-en-klaar kopen. Het is misschien iets meer werk, maar je hebt een minder grote kans om reizigersdiarree op te lopen.