Het is je misschien ook weleens overkomen: midden in de nacht word je wakker met gevoelloze handen. Het is eigenlijk best wel een eng gevoel. Je denkt dat je handen niet langer functioneren en dat deze er op ieder moment af kunnen vallen. Hoe ontstaat dit nu eigenlijk? En wat kun je er eigenlijk aan doen?Heb je ’s ochtends of midden in nacht last van gevoelloze en verlamde handen? Dan is het belangrijk dat je dit probleem niet negeert. Er is waarschijnlijk een verhoogde druk op een van de zenuwen in je handpalm ontstaan.

Carpaal tunnel syndroom

Een gevoelloze hand kan een voorteken zijn van het carpaal tunnel syndroom. Dat houdt in dat er een beknelling plaatsvindt in de middelste zenuw in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm door de pols heen en zodoende naar de hand toe. De ruimte waar deze zenuw doorheen loopt noemt men de carpale tunnel. In deze tunnel kan een zwelling ontstaan, waardoor de druk in de tunnel toeneemt. De zenuw die er doorheen loopt kan daardoor bekneld raken. Dat kan weer zorgen voor vreemde symptomen, waaronder een tintelende hand of tintelende vingers.

Oorzaken

Maar wat is nu de oorzaak van gevoelloze handen? De zwelling kan worden veroorzaakt doordat je je hand veel gebruikt hebt. Je pezen kunnen daardoor geïrriteerd raken. Ook kan een ongeluk de oorzaak zijn van een zwelling. Of houd je veel vocht vast, bijvoorbeeld door een zwangerschap? Of vanwege een traag werkende schildklier? Dan kan dat ook zorgen voor een zwelling.

Het kan dus verschillende oorzaken hebben, maar hoe kom je er vervolgens weer vanaf? En hoe voorkom je het bij een volgende keer? Op de volgende pagina volgen een aantal handige tips.