In Nederland is de aardappel erg populair. Het is daarmee ook niet meer weg te denken uit ons dagelijkse voedingspatroon. Uit onderzoek is nu echter gebleken dat aardappelen helemaal niet zo gezond zijn voor vrouwen.Aardappels zijn populair in Nederland

Aardappelen worden ontzettend veel gegeten in Nederland. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) haalde Nederland zo’n 3,5 miljard kilogram aan aardappelen uit de grond in 2014. Circa 1 miljard kilogram werd geëxporteerd. Dat betekent dus dat wij Nederlanders nog zo’n 2,5 miljard kilogram overhielden. Dat komt neer op zo’n 140 kilogram aardappelen per Nederlander. Dat is natuurlijk ontzettend veel. Volgens verscheidene diëten zijn aardappelen funest voor je figuur. Is dat ook zo? Hoe zit het nu met aardappel en je gezondheid? Daarover lees je meer in dit artikel.

Onderzoek

Welke risico’s brengen het eten van aardappels met zich mee? Wetenschappers van Brigham en Women’s Hospital en Harvard Medical School hebben het onderzocht. Vrouwen die meer dan vier keer per week gekookte of gestampte aardappelen eten hebben meer kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen die minder dan een keer per maand aardappelen eten.

Dat effect was alleen zichtbaar bij vrouwen en dus niet bij mannen. Regelmatig patat eten zorgt echter bij zowel mannen als vrouwen voor een verhoogde bloeddruk. Dat gold niet voor chips. De onderzoekers lieten weten dat dit te maken heeft met de hoge glycemische index van aardappelen. De bloedsuikerspiegel zal hierdoor namelijk snel stijgen.

Kanttekening

De onderzoekers lieten echter wel weten dat er wel moet worden gekeken naar het gehele voedingspatroon van een bepaald persoon. Je hoeft dus niet direct alle aardappels uit je dieet te schrappen.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.