Wat is bloedarmoedeBloedarmoede kun je zomaar oplopen ook als denkt dat je best goed en gevarieerd eet. Het komt door een ijzertekort waardoor je bloed minder zuurstof kan vervoeren door je lichaam dan eigenlijk de bedoeling is. Je gaat je moe voelen en je krijgt het gevoel dat je niets meer kan. Door een tekort aan ijzer ontstaat een hemoglobinetekort in je bloed. Hemoglobine is de stof in je bloed die zorgt voor het vervoer van zuurstof door je lichaam. Met te weinig ijzer krijgt je bloed te weinig rode bloedlichaampjes of rode bloedlichaampjes die niet goed werken. De rode bloedlichaampjes zijn de cellen waar de hemoglobine zijn werk doet.

Staaltabletten en de bijwerkingen

De standaard behandeling van een ijzertekort is het voor een periode van vier tot zes weken slikken van ijzertabletten. Op zich werkt dit goed en je bent in een paar weken tijd van je ijzertekort af. Staaltabletten hebben echter ook een paar vervelende bijwerkingen. Een bekende bijwerking van staaltabletten is het moeilijk kunnen poepen, de gangbare term hiervoor is obstipatie. Gebruikers geven ook aan dat ze er misselijk van worden en buikpijn van krijgen. Slik je staaltabletten om van je ijzertekort af te komen dat zal dit, als je het regelmatig doet en in de voorgeschreven dosering, zeker helpen maar je je loopt dus ook de kans dat je er ook een paar vervelende bijwerkingen van hebt.

Alternatieven voor staaltabletten

Door met wat je eet rekening te houden met de ongeveer 16 miligram ijzer die je dagelijks nodig hebt kun je voorkomen dat je aan de staaltabletten moet. Heb je een ijzertekort dan kun je dit met het eten van ijzerrijke lekkernijen oplossen. Een paar heerlijke staaltablet vervangers zijn cashewnoten, appelstroop en gedroogde, en liefst ongezwavelde, abrikozen. Eet je iedere dag twee bruine boterhammen met appelstroop en een handje cashewnoten en gedroogde abrikozen dan heb je al bijna je dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen. Ben je niet zwanger en geen vegetariër dan kun je ook regelmatig een stukje rood vlees eten zoals biefstuk en rosbief. Peulvruchten, en dan vooral de gedroogde peulvruchten leveren ook het nodige ijzer. Je kunt het voorkomen of oplossen van een ijzertekort heel goed combineren met lekker eten en zo de buikpijn, de misselijkheid en het moeilijk poepen voorkomen.