Als je denkt aan gezond eten, denk je al gauw aan groente en fruit. De ongezonde lekkernijen kunnen we beter laten staan. Het klinkt misschien erg gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt het toch vrij lastig. Gelukkig kunnen we ons brein een beetje helpen. Als je verlangt naar gezonde voeding zoals je verlangt naar junkfood kom je erg ver. Met behulp van deze tips zal je gezonder leren eten.Gezonder leren eten? Hanteer deze strategieën

Het is belangrijk dat je erg bewust bent van je eetpatroon. Met behulp van de onderstaande tips kan je je hersenen trainen om naar gezonde voeding te snakken. Het is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, maar met een goed doorzettingsvermogen gaat het je lukken. Je kunt ook heel veel plezier beleven aan het consumeren van gezonde voeding.

1. Maak een voedseldagboek

Als je gezonder wilt eten is het raadzaam om een voedseldagboek te maken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bewustwording van wat je op een dag eet erg belangrijk is als je gezonder wilt eten. 1.700 proefpersoon deden mee aan het onderzoek. Zij hebben een voedseldagboek bijgehouden en daaruit bleek dat mensen tweemaal zoveel gewicht kunnen verliezen als zij een voedseldagboek bijhouden. Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook verscheidene apps voor beschikbaar. Je hoeft dit dus niet met pen en papier bij te houden, maar het kan ook gewoonweg via je smartphone. Zo haal je de slechte etenswaren uit je eetpatroon.

2. Stress onder controle

Grijp jij maar al te graag naar ongezonde snacks als jij last hebt van stress? Dan is het belangrijk dat je de stress onder controle houdt en zodoende minder snel naar snacks grijpt. Je kunt bijvoorbeeld aan een nieuwe sport beginnen. Mediteren of praten met een vertrouwenspersoon kan ook handig zijn. De emoties mogen de overhand niet krijgen want dat kan zorgen voor een slecht eetpatroon.

3. Geen afleiding

Iedere vorm van afleiding kan ervoor zorgen dat we meer gaan eten. Soms eten we tot wel 20 procent meer. Probeer daarom niet te eten voor de televisie of houd je smartphone uit de buurt. Als je niet afgeleid wordt tijdens het eten ben je ook mindful bezig met eten. Je kunt deze strategie dus direct toepassen.

4. Geblinddoekt eten

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kunt geblinddoekt eten. Het is een eenvoudige manier om stil te staan bij wat je eet. Je staat meer stil bij de hoeveelheid en zult zodoende minder grote porties nemen. Ook dit is uit onderzoek gebleken, dus probeer het gerust eens.

Vind jij dit ook handige tips? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.