Stinkvoeten zijn helaas erg vervelend. Niet alleen voor jezelf, maar het is ook vervelend voor andere mensen. Zij ruiken de geuren natuurlijk ook en dat is beschamend voor jezelf. Op je handen en voeten zitten helaas nou eenmaal meer zweetklieren. Diezelfde zweetklieren kunnen ervoor zorgen dat je gaat transpireren. Echter, als je je voeten goed schoonhoudt kun je stinkvoeten voor het grootste deel voorkomen.Hoe ontstaan stinkvoeten?

Je voeten hebben veel zweetklieren. Daarnaast hebben je voeten een dikke hoornlaag, waarbij de bovenste laag bestaat uit afgestorven cellen. Die cellen kunnen, in combinatie met een vochtige omgeving, een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.

Hoe voorkom je het?

Je kunt stinkende voeten op meerdere manieren voorkomen. We delen het op in drie handige tips:


  • Was je voeten elke dag. Als je wilt dat je voeten niet stinken, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je je voeten elke dag schoonmaakt. Gebruik hiervoor warm water en zeep. Je voeten hebben, net als je oksels, veel aandacht nodig tijdens het douchen. Maak bij voorkeur gebruik van een scrub, waarbij je de dode huid van je voeten afhaalt.
  • Houd je voeten droog. De tweede tip is om je voeten in ieder geval droog te houden. Stinkende voeten worden immers veroorzaakt door bacteriën die zich vermenigvuldigen op plekken die vochtig zijn. Als je je voeten niet drooghoudt, kunnen deze bacteriën zich gemakkelijker verspreiden.
  • Draag sokken. Tot slot is het raadzaam om sokken te dragen. De geur van je voeten hangt namelijk voor een groot deel af van de sokken die je draagt. Koop daarom bij voorkeur synthetische sokken die het zweet goed afvoeren. De stof moet ademend zijn, zodat je zo weinig mogelijk last krijgt van zweetvoeten. Als je pumps of ballerina’s draagt, heb je meestal geen sokken aan. Draag dan bij voorkeur kleine kousenvoetjes die net niet boven de rand uitsteken. Je kunt deze sokken kopen bij alle grote warenhuizen.