Het is iedereen vast en zeker wel een keertje overkomen: als je bijna slaapt, schrik je ineens wakker. Je lichaam schokt ineens vrij heftig en het is daardoor net alsof je weer klaarwakker bent.Soms voelt het dan net alsof je in een diepe put valt. Je schrikt enorm, maar jij beseft ook dat je gewoon rustig in bed ligt. Het is zeker een apart gevoel, maar het is geen ongewoon gevoel. Wel duurt het vaak weer even voordat je in slaap valt. Hoe komt dit gevoel nu precies? De heftige schok die je ervaart heet de zogeheten slaapstuip. Circa 60 tot 70 procent van de mensen heeft hier weleens last van. Wat is de oorzaak hier nu eigenlijk van?

In principe zijn er twee theorieën over de oorzaak van slaapstuip. Deze zijn namelijk als volgt:

Je valt vaak niet direct in een keer in slaap. Het gedeelte van je hersenen dat voor waarneming zorgt is nog wakker. Je spieren proberen echter al te slapen. Je hersenen associëren dit met vallen, waardoor je je spieren in een reflex aanspant;

Een andere theorie gaat veel verder terug: naar onze voorouders. We hebben het hier over de apen. Zij lagen in de bomen en op het moment dat zij in slaap vielen schokten zij ook wakker. Dit gebeurde omdat de dieren simpelweg bijna uit de boom konden vallen.

Herken jij dit gevoel ook? Vergeet dit blogbericht niet te delen op social media met vrienden en familie en deel je mening met hen!