In Nederland hebben jaarlijks een miljoen mensen last van een burn-out. Dat is een enorm percentage van de Nederlandse bevolking. Vaak worden de symptomen niet, of erg laat, geconstateerd.



Het is daarom belangrijk dat je symptomen kunt herkennen. Zo weet je of je risico loopt op een burn-out en kun je alvast actie ondernemen. Langdurige stress is de voornaamste oorzaak van een burn-out.

Stress

Het maakt niet zoveel uit waar de stress vandaan komt. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Persoonlijke problemen kunnen natuurlijk ook zorgen voor de nodige stress. Als je langdurig last hebt van stress, kan dat overgaan naar een burn-out. Veel mensen weten niet wat de symptomen van een burn-out zijn en dat kan zorgen voor de nodige problemen. Een burn-out kan namelijk alleen maar erger worden.

Karakter

De een krijgt misschien sneller last van een burn-out dan de ander. Ook je karakter speelt hierin dus een rol. De mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen, sneller hulp vragen of hun gevoelens uiten lopen een vergroot risico. Ook perfectionisten, harde werkers en mensen die erg betrokken zijn bij hun werk moeten oppassen voor een burn-out.

Criteria

Een burn-out heeft meerdere kenmerken. Het kan worden vastgesteld op basis van de volgende criteria:

-Je hebt last van (minimaal) drie van de volgende klachten: slecht slapen, prikkelbaar, vermoeidheid, piekeren, opgejaagd voelen, emotioneel, slechte concentratie en vergeetachtigheid.

-Op bepaalde momenten voel je je machteloos en weet je niet meer hoe je je problemen moet oplossen. Het is net alsof je de grip op het leven verliest.

-Je hebt geen psychiatrische aandoening, zoals bijvoorbeeld een depressie.

-Je zet de belangrijke dingen in het leven op een laag pitje. Hierbij kun je onder andere denken aan het moeder zijn, een goede werknemer zijn of een goede partner zijn.

Herken jij een van de bovenstaande criteria? Dan is het raadzaam om een afspraak in te plannen met je huisarts. Je kunt er dan met hem of haar over praten. Eventueel zal je huisarts je weer doorverwijzen. Dat is natuurlijk allemaal voor je eigen bestwil!

Vergeet dit artikel niet te delen op social media met vrienden en familie.