Er is een nieuw tekenvirus in Nederland dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet daarom een onderzoek naar het nieuwe virus. Het staat bekend onder de naam tick-borne encephalitis (TBE). Eerder kwam het virus alleen voor in Duitsland, Oostenrijk en Zweden, maar inmiddels verspreidt het virus ook naar Nederland. Dat is al sinds 2016 het geval. Onderzoekers proberen er daarom achter te komen waar het virus zich verspreidt.Tekenvirus

Eerder werd er nog vooral gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme. Sinds 2016 is daar echter nog een nieuw virus bijgekomen, dat eveneens wordt overgedragen door de teken: TBE. Eerder kwam dit virus alleen maar voor in Duitsland, Oostenrijk en Zweden, maar nu is dit helaas ook in Nederland opgedoken. Het RIVM doet daarom een grootschalig onderzoek. Ook waarschuwt men professionals om hier alert op te zijn.

TBE

Het TBE-virus werd voor het eerst waargenomen in 2016. Toentertijd werd een patiënt ziek in Nederland. Onderzoekers kwamen erachter dat het virus voortkwam uit een teken, welke men vond op de Sallandse en Utrechtse heuvelrug. Het RIVM wil graag weten waar het virus zich voordoet en waar het zich naar verspreidt. Naar verluidt kunnen de teken in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Gelderland ook besmet zijn.

Grensgebied met België

Ook in België lijkt het virus nu voor te komen. Er zijn namelijk ook al een aantal Belgen ziek geworden. Een van hen was ook in de provincie Zeeland geweest. Mogelijk heeft hij het virus dus ook opgedaan in Nederland.

Ziek

Het is altijd belangrijk dat je een teek zo snel mogelijk verwijdert. Je kunt namelijk besmet raken met de ziekte van Lyme of TBE. Bij de ziekte van Lyme zal er een rode kring ontstaan om de tekenbeet. TBE zal echter beginnen met hoofdpijn, spierpijn en koorts. Het is dus net alsof je griep hebt, maar in een ernstig geval kun je ook hersenvliesontsteking oplopen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.