Iedereen heeft zich er weleens schuldig aangemaakt: je gaat naar bed zonder eerst je tanden te poetsen. Dat is natuurlijk niet bepaald fris, maar het kan toch geen kwaad? Als we net een broodje hebben gehad met een lekker bakje koffie is het natuurlijk wel prettig om even je tanden te poetsen. Je bent dan direct de koffiegeur kwijt. Is het echter wel verstandig om dat te doen, zo gelijk na het eten? Daarover vertellen we graag meer in dit artikel.Tandenpoetsen voor het slapengaan

Is het erg als je je tanden niet poetst voordat je naar bed gaat? Het is niet erg als je je tanden niet poetst voordat je naar bed gaat. Als je maar niets meer eet of drinkt na je laatste poetsbeurt. Gedurende de nacht zijn je tanden namelijk vatbaarder voor bacteriën. Tijdens je slaap maak je namelijk minder speeksel aan.

Poets je tanden tweemaal per dag

Tandartsen adviseren om tweemaal per 24 uur je tanden te poetsen. Het exacte tijdstip waarop je je tandenpoetst lijkt dus minder van belang. Sterker nog: hoe meer tijd er zit tussen de laatste poetsbeurt en het slapengaan, hoe beter dat is. Het fluoride in de tandpasta krijgt dan namelijk meer tijd om zijn werk goed te doen.

Tandenpoetsen na het eten

Direct na badkamer rennen na je laatste maaltijd is dan ook weer geen goed idee. Een maaltijd verhoogt namelijk de zuurtegraad in je mond. Je tandglazuur is zodoende tijdelijk kwetsbaar en week. Poets jij je tanden direct na het eten met je tandenborstel? Dan kan je je tanden (blijvend) beschadigen.

Zeven eet- en drinkmomenten

Tandartsen adviseren daarom om niet meer dan zeven eet- en drinkenmomenten per dag in te lassen. Het gaat hierbij om eten en drinkwaren zoals dranken en sappen. Je kunt wel gewoon water drinken dus. Je speeksel neutraliseert het zuur, maar heeft vervolgens wel een half uurtje de tijd nodig om dit te verwerken. Wacht daarom altijd minimaal een half uurtje voordat je gaat tandenpoetsen na het eten.

Tandenpoetsen in de ochtend

Op een gewone werkdag wordt het, door tandartsen, aanbevolen om je tanden te poetsen voorafgaand aan het ontbijt. Je kunt dan de tijd tussen het poetsen en het eten vergroten. Vandaag ben je dus flink wat wijzer geworden over het tandenpoetsen en je gebit.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.