Als je ooit te maken hebt gehad met een slijmbeursontsteking weet je hoe vervelend dit is. Je krijgt te maken met een hevige pijn en je kunt soms nog maar amper functioneren. Slijmbeurzen zitten verspreid over het lichaam en de ontsteking kan zodoende op iedere plek voorkomen. Meestal komt de ontsteking voor bij de schouder, knie, heup, elleboog of knie. Wat zijn nu precies de meest voorkomende symptomen van een slijmbeursontsteking en hoe voorkom je het? Daarover lees je meer in dit artikel.Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een soort kussentje dat is gevuld met vocht. Het bevindt zich tussen de pezen en de botten van een gewricht. Deze kussentjes zorgen ervoor dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Men noemt een ontsteking aan de slijmbeurs ook wel bursitis. Het kussentje zit dichtbij de pees van het bot waardoor een peesontsteking en een slijmbeursontsteking soms lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Overbelasting zorgt doorgaans voor een ontsteking in de slijmbeurs.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Wat merk je nu precies van een slijmbeursontsteking? Er zijn een aantal duidelijke tekenen die hierop duiden. Zo kan de slijmbeurs flink opzwellen en voelt het pijnlijk aan als je deze plek indrukt. Bovendien kan de plek warm aanvoelen en kan deze een rode kleur hebben. Vanwege de zwelling heeft de pees minder ruimte om goed te kunnen bewegen. Als je dit vooralsnog probeert kan dit zorgen voor de nodige pijnscheuten. Indien je te maken hebt met een fikse ontsteking kan het lastig zijn om je daadwerkelijk te bewegen.

Hoe kan ik een slijmbeursontsteking verhelpen?

Het is natuurlijk erg vervelend als je last hebt van een slijmbeursontsteking. Je wilt er dan ook alles aan doen om dit te verhelpen. Daarvoor kan je gelukkig contact opnemen met je huisarts. Pijn verlichten kan door het aangetaste gewricht in ieder geval rust te geven. Je kunt het getroffen gebied behandelen met ijs. Dat zorgt voor een minder dikke zwelling en kan ervoor zorgen dat de pijn ietwat verdooft. Je kunt de koeling meerdere keren per dag herhalen.Neem contact op met je huisarts

De huisarts zal in eerste instantie vragen naar de klachten. Een echo is noodzakelijk om na te gaan of er daadwerkelijk een slijmbeursontsteking is ontstaan. Mogelijk zal er ook aanvullend onderzoek moeten komen: is het puur een slijmbeursontsteking of heb je te maken met een reumatische ziekte? Ook artrose, persverkalking of een ‘frozen shoulder’ kunnen mogelijke oorzaken zijn. Nauwkeurig onderzoek is daarom erg belangrijk en daarvoor moet je dus wel contact opnemen met de huisarts.

Heb je te maken met een slijmbeursontsteking volgens de specialisten? Dan kan dit verholpen worden door middel van medicijnen of een injectie.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.