Als je wordt getroffen door een verkoudheid ben je zeker niet de enige. Sommige pechvogels hebben continu last van een snottigere neus. Er is nu echter een handig trucje die je kunt toepassen. Als je je dagelijkse douchesessie afsluit door 30 seconden onder een koude douchestraal te staan zal je minder snel verkouden worden. Dit heeft namelijk een positief effect op je afweersysteem. Het zal wel even bibberen worden, maar dit is het waard.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Dr. Geert Buijze, van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC), is gebleken dat de invloeden van kou een positief effect heeft op je gezondheid. Iedere ochtend begon Buijze met een koude douche en sindsdien is hij niet meer ziek geweest. Dit was tot dusver maar op een persoon getest (hemzelf), dus daarom besloot hij een onderzoek te starten. 3.000 andere testpersonen werden gevraagd om hetzelfde te doen.

Testpersonen

De testpersonen werden gevraagd om dagelijks, een maand lang, een koude douche te nemen. Deze 3.000 mensen werden onderverdeeld in drie groepen. Men moest 30, 60 en 90 seconden lang koud douchen iedere dag. Ook was er een controlegroep die wel onder een warme straal mocht blijven staan. Uit het onderzoek bleek dat 29 procent van de mensen minder vaak ziek waren en ook minder verkouden werden. Ook gaf de koude douche de testpersonen een energieker een productiever gevoel.

Placebo

Uit het onderzoek is gebleken dat 30 seconden douchen lang genoeg zou moeten zijn. De personen die namelijk 60 of 90 seconden koud gingen douchen merkten geen andere effecten dan de eerste groep die 30 seconden koud douchten. Wel geeft Buijze aan dat de testpersonen hun eigen resultaten moesten bijhouden. Daarmee ligt een placebo-effect op de loer, maar volgens de onderzoeker vormt dit geen probleem. Men voelt zich blijkbaar beter wanneer men een koude douche neemt. Het is ook nog eens voordeliger dan warm douchen en bovendien is dit goed voor het milieu. Daarmee lijkt het een win-winsituatie.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.