Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Het is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Als je niet genoeg slaapt zal je dat onmiddellijk merken. Je hebt een verminderde concentratie en ook krijg je sneller last van een vermoeid gevoel. Als je consequent te weinig slaapt kan dat serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid.13 jaar

Slaap je minder van vijf uur per nacht en gebeurt dat op structurele basis? Dan heeft dat serieuze gevolgen voor je gezondheid. Dat concludeerden onderzoekers van de Stockholm University en Karolinska Institute. De wetenschappers voerden maar liefst 13 jaar onderzoek uit onder 38.000 inwoner in Zweden. Uit dat onderzoek bleek dat deelnemers die vijf uur per nacht of minder sliepen een hogere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan anderen die zes tot zeven uur per nacht sliepen.

Slaap inhalen

Uit datzelfde onderzoek is echter wel gebleken dat je je slaap kunt inhalen. Er was geen verschil in gezondheid te zien bij mensen die iedere nacht zes uur sliepen en degenen die hun uurtjes slaap later weer inhaalden. Je kunt dus in het weekend extra uitrusten om zodoende je slaap in te halen. Er is dus een aantoonbaar verband tussen je gezondheid en het aantal uren dat je slaapt. Dit verband verloopt op den duur: na de 65-jarige leeftijd zou het verband zelfs helemaal verdwijnen. Ouderen hebben dus elke avond voldoende slaap nodig.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.