De meeste mensen vinden het erg ontspannend: keihard meezingen onder de douche. Ook in de auto of tijdens het schoonmaken wordt dit als prettig ervaren. Vaak doen we dit echter alleen als er niemand bij ons is. Niemand mag immers meeluisteren. Volgens zangcoach Jeroen Gigengack zijn we kwetsbaar als we zingen. Daarmee laten we ons in onze ziel kijken. Veel mensen vinden dat eng. Toch hoef je je er niet voor te schamen. Sterker nog: meezingen in de auto of onder de douche zorgt juist voor gezondheidsvoordelen. Hoe zit dat precies?Zingen

Er is in ieder geval een ding zeker: meezingen met de leukste hits zorgt voor vermaak. Het brengt ook verscheidene gezondheidsvoordelen met zich mee. Het maakt hierbij niet uit of je nu een professionele zanger bent of je kunt maar met moeite de juiste toon aanhouden. Zingen heeft namelijk verscheidene gezonde effecten, zo laat zangcoach Jeroen Gigengack weten. Hieronder volgen de belangrijkste gezondheidsvoordelen.

1. Van zingen word je blij

Als je zingt word je blij. Het zorgt er vrijwel automatisch voor dat je je dagelijkse zorgen vergeet. Uit een onderzoek van Nederlands bekendste neuropsycholoog Erik Scherder is gebleken dat dit helpt om trauma’s te verwerken. Vooral de bekendere liedjes helpen hierbij. Als je simpele melodieën meezingt kan je snel bij je eigen emoties komen. Zo laten experts weten.

2. Het werkt stressverlagend

Verscheidene wetenschappers van de Universiteit van Frankfurt voerden een aantal jaar geleden een bloedonderzoek uit bij koorleden. De leden had een hoger aantal afweerstoffen in het bloed zitten toen zij hadden gezongen. Ook namen de waarden van het stresshormoon cortisol af na een zangsessie. Onderzoekers konden zodoende concluderen dat zingen niet alleen goed is voor je weerstand, maar dat dit ook zorgt voor een ontspannende werking.

3. Zingen is goed voor je hart

Uit een Zweeds onderzoek, van de Universiteit van Gothenburg, is gebleken dat zingen goed is voor je hart. De Zweedse wetenschapper Bjorn Vickhoff ontdekte namelijk dat de hartslag van koorzangers vertraagt als zij zingen. Volgens de wetenschapper komt dit doordat de leden op eenzelfde manier ademhalen. De hartslag gaat omlaag bij de uitademing en juist omhoog bij het inademen. Zodoende zal de hartslag dalen. Dit verschijnsel treedt overigens ook op bij mensen die yoga beoefenen. Ook hiervan is bekend dat dit de bloeddruk verlaagt. Bij zingen is dit mogelijk dus ook zo, maar daarvoor zal eerst nog meer onderzoek uitgevoerd moeten worden.

4. Zingen zorgt voor zelfvertrouwen

De meeste mensen stappen uit hun comfortzone als zij gaan zingen. Als je je stem op een andere manier gebruikt dan normaal laat je een andere kant van je persoonlijkheid zien. Sommige mensen zijn timide en schuchter en vinden het lastig om zichzelf te uiten. Als zij meezingen met hun favoriete liedje verandert dit helemaal. Zij kunnen zich dan juist goed uiten. Door te zingen erken je wat van jou is. Als je gewend bent om stil te zijn kan zingen daarom erg goed zijn. Het zorgt voor extra zelfvertrouwen.

5. Het gaat eenzaamheid tegen

Als je samen met anderen zingt, in een koor of in een bandje, heb je gezelschap. Dat zorgt voor een saamhorigheidsgevoel. Dit is het ideale middel tegen eenzaamheid. Van nature horen we nu eenmaal graag bij een groep. Samen zingen zorgt voor een bijzonder verbinding van mens tot mens.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.