Zweten, ook wel transpiratie genoemd, is uitscheiding van vocht door de zweetklieren. Het komt vooral voor tijdens sporten of bij warm weer, of zelfs een combinatie daarvan. Het is in ieder geval erg vervelend. Sommige mensen zijn overgevoelig voor overmatig transpireren en dat is niet leuk. Gevolgen zijn namelijk de nare zweetplekken en in sommige gevallen ook een zweetlucht. Wat kun je doen tegen zweetoksels?Hoe ontstaat zweet onder de oksels?

Zweet dat wordt uitgescheiden is geurloos. Echter, de nare zweetgeuren komen doordat je zweet zich verbindt met huidbacteriën. De een heeft meer zweet dan de ander onder de oksels. Geschat wordt dat 1 op de 100 mensen hier echt last van heeft. De precieze oorzaak daarover is niet bekend. In enkele gevallen komt het door gebruik van medicijnen, maar ook gekruid eten kan een oorzaak zijn. Te veel koffie wordt ook regelmatig als reden genoemd. Daarnaast wordt stress ook gezien als een oorzaak.

Hoe verminder of voorkom je zweetoksels?

Er zijn verscheidene maatregelen die je kunt nemen om het transpireren zoveel mogelijk te voorkomen. Het is in ieder geval raadzaam om voldoende en regelmatig te douchen. Je moet je daarbij zo goed mogelijk wassen. Smeer je oksels goed in met pH-neutrale zeep en droog je oksels ook weer goed af. Trek vervolgens weer schone kleding aan je kunt weer een dagje vooruit.

Zuiveringszout en citroensap

Als je fris gedoucht bent, kun je ook nog een extra mengseltje gebruiken voor op je lichaam. Neem daarvoor een theelepel zuiveringszout en meng dat met een aantal druppels citroensap. Dat werkt de hele dag en is een beter en voordeliger alternatief voor deodorant. Trek vervolgens weer schone kleding aan je kunt weer een dagje vooruit. Je kunt het citroensap kopen bij de lokale supermarkt en het zuiveringszout bij de apotheek.

Okselpads kopen bij de lokale drogisterij

Een artikel dat steeds vaker wordt aangeschaft zijn de okselpads. De okselpads bevestig je gemakkelijk met plakstrips aan je kleding en deze vangen vervolgens het zweet op. Als je deze okselpads hebt en je hebt de dag ook nog eens goed gedoucht en schone kleding aangetrokken, voorkom je zweetoksels waarschijnlijk voor de dag. Je kunt de okselpads kopen bij de lokale drogisterij.