Een koortslip is een virusinfectie nabij de lippen. Ook kan het voorkomen op andere delen van de huid. Het is een tintelend, brandend of jeukend gevoel. Je wordt er niet blij van: anderen zien het direct en het ziet er niet fijn uit.



Wat is de oorzaak?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Veel mensen dragen dit virus bij zich en bij ongeveer 20% van de mensen vormt dit dan ook tot een koortslip. Als je eenmaal in aanraking bent gekomen met het virus, kom je er helaas ook niet meer vanaf. Het virus zit opgesloten in zenuwcellen als het niet actief is. Af en toe gaat het virus via de zenuw naar de huid. Hoe ouder je wordt, hoe minder vaak je er last van krijgt. Vooral jongeren hebben er vaak last van.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een koortslip worden gekenmerkt door een aantal fases:

  1. De huid begint op de grens met de lip te tintelen, voordat het virus zichtbaar is. Er ontstaat een branderig gevoel en op datzelfde moment is het virus al actief en is het ook al besmettelijk.
  2. De tweede fase verschilt per persoon: de ene krijgt na een aantal uren al last van blaasjes, terwijl anderen dit pas krijgen na een aantal dagen. De blaasjes worden gevuld met vocht.
  3. Vervolgens gaat het vocht eruit en ontstaat er een wondje.
  4. Dat wondje verandert vervolgens in een korst die er na een aantal dagen vanaf gaat. Op het moment dat het korstje verschijnt, is het virus niet meer besmettelijk.
  5. Je koortslip geneest automatisch na zeven tot tien dagen. Je ziet er daarna niets meer van.

Koortslip voorkomen

Veel mensen merken de eerste stap al voordat het virus zichtbaar is: de lip begint immers al te tintelen. Je kunt dan tandpasta op de plek smeren waar altijd je koortslip komt. Het virus droogt dan uit, waardoor je niet langer met de besmettelijke blaasjes hoeft rond te lopen. Daarmee kun je het virus deels voorkomen. Het valt minder op, maar het blijft wel besmettelijk.

Hoe versnel je het geneesproces?

Als je te laat bent met het smeren van tandpasta, wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk overgaat. Je kunt de plek regelmatig insmeren met honing, waardoor het geneesproces wordt versneld. Je kunt de honing kopen bij je lokale supermarkt.