Regelmatig hoor je de verhalen: je vingers knakken is niet goed voor je. Volgens sommigen zou het artritis veroorzaken en anderen zeggen juist dat het erg onschuldig is. Er gaan dus verschillende verhalen rond, maar welke versie klopt?Vingerknakkers hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken: het knakken van je vingers is namelijk helemaal niet zo slecht voor je. Volgens Dr. Greg Kawchuck van de University of Alberta wordt dit wel veel beweerd door mensen. Men heeft vaak moeite met het geluid en zegt daarom maar dat het niet goed is. Dat is dus niet waar.

Mensen die hun gewrichten knakken doen dit niet zozeer om het geluid, maar doen dit om de rek in het lichaam te horen voordat de knak te horen is. Als je je vingers knakt, trek je de oppervlakken van het gewricht lichtelijk uit elkaar. De druk neemt daardoor af. Verscheidene mensen vinden dit daarom een prettig gevoel.

Het knakgeluid wordt echter niet veroorzaakt door gewrichten die tegen elkaar aan botsen, zoals je dat vaak hoort. Je gewrichten beschikken over een vloeistof waar gassen inzitten. Als de druk afneemt, komt het gas vrij en zorgt dat voor het knakgeluid.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.