Er zijn natuurlijk meerdere manieren hoe je je gebit kunt schoonmaken. Zo kun je bijvoorbeeld simpelweg je (elektrische) tandenborstel gebruiken, maar ook flossen behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook tandenstokers gebruiken of kun je je mond spoelen met mondwater. Is het wel zo verstandig om je mond te spoelen met mondwater? Daarover lees je meer in dit artikel.Spoelen

Kinderen wisselen natuurlijk een keer van tanden. Als je eenmaal volwassen tanden hebt, zal je daar erg zuinig op moeten zijn. Je moet je tanden namelijk tweemaal per dag poetsen en flossen. Ook een rondje met de tandenstoker is gewenst. Sommige mensen spoelen hun mond vervolgens ook nog met mondwater maar volgens Lance Vernon, professor tandheelkunde aan de Case Western Reverse University School of Dental Medicine, heeft dit maar weinig zijn.

Geen alternatief

Het blijkt dat spoelen met mondwater helemaal niet zo effectief is. Als je je tanden vijf seconden poetst, is dit zelfs al beter voor je gebit dan wanneer je je gebit een behandeling geeft met mondwater. Volgens professor Vernon wordt mondwater vooral gebruikt door mensen die erg lui zijn. Het is ook geen alternatief voor tandenpoetsen.

Voordelen

Dagmar Else Slot, mondhygiënist en onderzoeker aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, geeft echter aan dat mondwater niet compleet nutteloos is. Mensen die zowel hun tandenpoetsen als spoelen met mondwater, hebben volgens haar minder snel last van ontstoken tandvlees en tandplak.

Kankerverwekkend?

Volgens verscheidene geruchten zou mondwater mondkanker veroorzaken, maar is dat wel waar? Italiaanse onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan in 2012. Destijds werd er geen bewijs voor gevonden. Uit een ander onderzoek, welke gehouden werd onder 4.000 deelnemers, bleek echter wel dat mensen die minimaal drie keer per dag spoelen een verhoogde kans hebben op mondkanker. Driemaal per dag spoelen is natuurlijk ook wel heel erg veel. Dagmar Else Slot liet aan HLN weten: ‘Wie vaker spoelt, doet dat wellicht omdat hij erg uit zijn mond ruikt. Daar kan een gezondheidsprobleem als mondkanker aan ten grondslag liggen’.

Conclusie: is mondwater wel goed voor je?

Het is in ieder geval niet noodzakelijk om mondwater te gebruiken, maar het kan zeker een aantal voordelen hebben. Als je ervoor kiest om mondwater te gebruiken, is het belangrijk dat je dit met mate doet. Gebruik het goedje bij voorkeur niet vaker dan een keer per dag.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.