Consumeer jij te veel suiker en wil jij dit graag drastisch verminderen? Dan hebben wij misschien goed nieuws voor jou. Belgische wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zij het perfecte alternatief hebben gevonden. Zo laat RTL Z weten op hun website.Kojibiose

Maar hoe zit dit dan precies? Dit heeft allemaal te maken met de suikermolecuul kojibiose. De Belgische wetenschappers van de Universiteit van Gent laten weten dat dit, op termijn, een goed alternatief is voor suiker. Waar komt dit suikermolecuul nu precies vandaan? Daarvoor moeten we naar de andere kant van de wereld: het zit nu al in kleine hoeveelheden in Japanse rijstwijn. Echter is het nu nog lastig om het suikermolecuul hieruit te krijgen. Dat vereist behoorlijk wat inspanning.

Duur

Het kost niet alleen veel inspanning, maar het is ook nog eens erg duur. Om een kilogram kojibiose te kunnen verzamelen is er maar liefst een miljoen euro nodig. Dat is natuurlijk wel erg duur als alternatief voor suiker.

Voordelen van kojibiose

Gelukkig hebben de onderzoekers nog verder gekeken. Het enzym dat kojibiose produceert kan men namelijk zodanig verbeteren dat er vooralsnog een betaalbaar alternatief voor suiker ontstaat. Het lijkt tot dusver een prachtig alternatief: kojibiose is niet slecht voor je tanden, maar het is wel vergelijkbaar zoet als suiker. Bovendien bevat kojibiose nauwelijks calorieën. Uit verder onderzoek zal nog moeten blijken of het goedje ook is voor je darmen. Vooralsnog lijkt dat wel zo te zijn.

Verdient kojibiose dan alleen maar lof? Of zijn er ook nadelen? Je zou zeggen van wel, want ieder voordeel kent ook een nadeel. Toch is er maar een klein nadeeltje: het kan nogal wat gas veroorzaken. Een kopje thee met daarin een scheutje kojibiose is dus niet geheel risicoloos.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.