Ingegroeide haartjes zijn erg vervelend. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben en het doet zich vooral voor rondom de benen, oksel, lies- en schaamstreek en het gezicht (baard).Ingegroeide haartjes kunnen vooral voor veel irritaties zorgen. Daarnaast kan het ook ergere gevolgen hebben: pijn, ontstekingen, infecties en zelfs littekens kunnen het gevolg zijn van deze vervelende haartjes. Het is daarom raadzaam om deze te voorkomen én indien het kwaad al geschiedt is: verhelpen!

Wat zijn de gevolgen van ingegroeide haartjes?

Ingegroeide haartjes geven vaak een ontsteking. Als je eraan gaat zitten pulken, kan het zorgen voor een infectie waardoor abces of een puistje rondom de plek wordt gevormd. Als je knijpt, ontstaat er een klein wondje. Omdat het binnenin het lichaam zit, zal het niet erg gemakkelijk genezen. Daar kun je een litteken aan overhouden, welke nooit helemaal weer wegtrekt. Er zijn dus weldegelijk gevolgen en daardoor is het raadzaam om het zoveel mogelijk te voorkomen.

Ingegroeide haartjes voorkomen

Heel af en toe groeit ene haartje zonder reden naar binnen, maar vaak is het wel te voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat veel mensen hier last van krijgen. Negen van de tien keer komt het door een bot scheermes, door het gebruiken van meerdere verschillende mesjes en dat je tegen de haargroei inscheert. Een bot scheermes zorgt ervoor dat de haren niet netjes doormidden worden getrokken, met als gevolg een rafelig uiteinde.

Verschillende mesjes gebruiken is ook niet goed, omdat je dan met verschillende ‘formaten’ meerdere malen gaat scheren. Je vergroot dan de kans op ingroei. Tot slot is het ook not done om te scheren tegen de haargroei in. Je huid raakt dan zichtbaar geïrriteerd met dezelfde gevolgen.

Behandeling

Als je haartjes al zijn ingegroeid, zal je het moeten behandelen. Je bent eigenlijk al te laat en bovenstaande tips zullen dan voor jou op dit moment niet helpen. Je kunt het beste een desinfecterend middel op je huid smeren, denk hierbij aan aftershave. Nadien kun je je huid schoonmaken met huidreinigingsproducten. Probeer het echter te voorkomen, want er iets niet vervelender dan ingegroeide haartjes.