Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen. De huid vertoont een ontstekingsreactie, waarbij je last krijgt van jeuk, rode plekken, schilfers of een droge huid. Iedereen kan er last van krijgen en het is niet leeftijdsgebonden. Het is uiterst vervelend en het komt ook vooral voor in de wintermaanden. Hoe kun je eczeem voorkomen?Eczeem voorkomen of beperken

In sommige gevallen is het mogelijk om eczeem te beperken en soms zelf te voorkomen. In de praktijk is het echter niet heel eenvoudig, want het is niet altijd even duidelijk waardoor het precies wordt veroorzaakt.

Huid verzorgen

Zoals gezegd komt de jeuk vooral voor in de wintermaanden: je huid is dan droger. Het is daarom ook verstandig om je huid goed te verzorgen, zodat je uitdroging voorkomt. Je doet er daarom goed aan om je goed in te smeren met een basiscrème. Smeer jezelf in met een zalf en doe dit bij voorkeur na het douchen, baden, zwemmen en voordat je gaat slapen. Verder is het raadzaam om niet te lang te douchen of te baden. Ook kun je beter iets kouder douchen dan erg warm. Veel mensen krijgen last van eczeem als zij lang en vaak onder de douche staan onder een warme kraan. Verder is het raadzaam om je handen niet te vaak nat te maken. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen bij ‘natte werkzaamheden’, zoals afwassen. Droog je handen tot slot altijd goed af.

Niet krabben!

Een ander goed advies is, is om vooral niet te veel te krabben. Dit kan de jeuk alleen maar bevorderen en ook de rode plekken kunnen alleen maar erger worden. Als je je huid beschadigt, kunnen tot slot nog kwaadaardige bacteriën binnendringen. Dit is met kinderen nauwelijks te voorkomen en daarom dragen veel kindjes die ’s nachts krabben katoenen handschoentjes.