Als de zon weer volop schijnt, is het belangrijk dat wij onze kinderen weer insmeren. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je dat niet doet. De zon is verraderlijk en je kunt snel verbranden.Voor een bepaalde doelgroep is het echter nog gevaarlijker: baby’s en kleine kinderen. Zij lopen namelijk het snelst een zonnesteek op. Dat kan al binnen slechts enkele minuten gebeuren.

Gevaar

Tussen 11.00 en 16.00 uur is de zon het felst. Het is voor kinderen dan belangrijk om in de schaduw te blijven. Uit een enquête van Newpharma bleek echter dat veel ouders hun kinderen wel mee naar buiten nemen in de zon: ook wanneer deze op zijn felst is. Het gevolg kan dus een zonnesteek of uitdroging zijn. Het is belangrijk dat je bewust bent en blijft van de gevaren van een zonnesteek.

Een zonnesteek herkennen

Heeft je kind meer dorst dan normaal? En komt hij of zij surf of vermoeid over? Dan kan dat een teken zijn van een zonnesteek. Ook kan de huid vochtig en koel aanvoelen. Oudere kinderen kunnen ook klachten krijgen als kramp in armen en benen en buikpijn.

Alle klachten op een rijtje:

  • Hoge lichaamstemperatuur (hoger dan 39,4° Celsius);
  • Uitdroging;
  • Rusteloosheid;
  • Prikkelbaarheid;
  • Uitputting.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur van je kind zo snel mogelijk daalt. Als je je kind naar een koele plek brengt en hem of haar hier iets koels te drinken geeft, kun je een zonnesteek voorkomen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je je kind niet te lang in de volle zon laat spelen. Organiseer bij voorkeur geen activiteiten tussen 11.00 en 16.00 op warme dagen. Spelen zij wel in de zon? Zorg er dan voor dat zij goed ingesmeerd zijn. Smeer kinderen opnieuw in als zij in contact zijn gekomen met water. Ook is het belangrijk dat er een schaduwrijke plek in de buurt is.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen met andere ouders op social media.