Naar zweet ruiken of naar knoflook ruiken: niemand vindt dat natuurlijk lekker. Als je net knoflook hebt gegeten, zal je vast en zeker hierna ook je tanden gaan poetsen. Ook als je flink gesport hebt, en naar zweet ruikt, stap je natuurlijk direct even onder de douche.Deze geuren zijn natuurlijk gemakkelijk te verklaren. Echter zijn er ook bepaalde lichaamsgeuren die je niet zo snel kunt verklaren. Daarom is het belangrijk om dit artikel eens goed door te nemen. Soms kan het namelijk duiden op een groter probleem.

Een fruitachtige adem

Merk je dat je adem een beetje fruitachtig ruikt? Of hebben anderen dit weleens tegen jou gezegd? Dan is het raadzaam om je te laten testen op diabetes. Mocht je lichaam weinig insuline aanmaken en je bloedsuikerspiegel stijgt, dan kan dit betekenen dat je last hebt van diabetische ketoacidosis.

Overigens hebben mensen met type 1 hier minder last van dan mensen met type 2. Je lichaam kan dan niet voldoende energie creëren, waardoor er chemicaliën in je bloed ontstaan. De acetone in deze ketonen zorgen voor de fruitachtige adem. Merk je ook dat je snel vermoeid bent en zie je soms een beetje wazig? Dan is het raadzaam om zo spoedig mogelijk contact op te nemen je huisarts. Ook wanneer je veel afvalt, is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Dit wordt namelijk ook gezien als een symptoom.

Stinkende voeten

Stinkende voeten zijn natuurlijk nooit prettig en kunnen soms ook zorgen voor de nodige schaamte. Het overkomt iedereen weleens die hard aan het werk is geweest die dag. Betreft het echter een bijzonder nare geur? Dan kan dat ook betekenen dat je een infectie hebt opgelopen. Een voetschimmelinfectie om precies te zijn. Een huisarts kan je een antischimmelzalf voorschrijven.

Probeer niet te krabben aan je voeten, want dat kan ervoor zorgen dat het erger wordt. Bovendien kun je schimmels verspreiden over de rest van je lichaam. Neem daarom zo spoedig mogelijk contact op met je huisarts.

Dit artikel gaat verder op de volgende pagina.