Veel mensen krijgen tijdens de winterperiode vaker last van een droge huid. De combinatie van kou en de droge huid zorgen tot vervelende klachten zoals schilfers, jeuk en droge plekken. Dure crèmes uit de winkel lijken allemaal niet te werken. Gelukkig zijn er goedkope en makkelijke tips die er voor zorgen dat de droge huid verleden tijd is.Het is belangrijk om te weten wat de reden van de droge huid is. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Tegenwoordig is het vaak douchen 1 van de redenen van een droge huid. De meeste mensen douchen elke dag, sommige mensen zelfs meerdere keren per dag. Maar douchen is vaak niet goed voor de huid. Stromend warm water lost namelijk veel vet op. Dit is goed zichtbaar als je een koekenpan onder de warme kraan houdt.

De huid is bedekt met een vetlaagje. Dit vetlaagje biedt bescherming en zorgt er voor dat het vocht dat in de huid zit, daar ook blijft zitten. Door het warme douchewater verdwijnt dit laagje van de huid. Het gevolg is dat er veel water uit de huid verdampt. Dit zorgt voor een droge en geïrriteerde huid. Bij de meeste mensen herstelt deze beschermlaag snel. Maar bij mensen waar de beschermlaag niet snel herstelt, kan dagelijks warm douchen de reden zijn van een permanente droge huid. Dit kan voorkomen worden door minder vaak of minder lang te douchen, of minder warm te douchen.

Ook zijn er een paar tips die je kan volgen die een droge huid kunnen voorkomen.


  • Eet regelmatig vis. Een goede manier om een droge huid te voorkomen is het drinken van veel water en het eten van omega-3. Omega-3 zit veel in vis en in vistabletten. Door dus veel vis te eten wordt de huid een stuk minder droog.
  • Gebruik van zonnebrandcrème. Ook in de winter is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Sneeuw reflecteert namelijk 80% van de zon. Daarom kunnen mensen ook zo bruin worden tijdens een wintersportvakantie! De zonnestralen kunnen de huid beschadigen. Door zonnebrandcrème te gebruiken voorkom je een beschadigde huid.
  • Voeg melk toe aan een bad. Als jouw huid veel last heeft van de kou, kun je 2 kopjes melk toevoegen aan een warm bad. Het is belangrijk om het badwater niet te heet te laten worden, omdat dit weer de vetlaag van de huid kan afweken! Blijf ongeveer 15 minuten in het bad zitten voor het beste effect.