Het is natuurlijk allesbehalve prettig: je hebt pijnlijke borsten. Dat kan erg gevoelig zijn en je kunt er ook behoorlijk last van krijgen. Borsten zijn natuurlijk leuk, maar de pijn en het gedoe zijn zeker negatieve punten. In de puberteit, tijdens de menopauze, tijdens de menstruatie en tijdens de zwangerschap is de pijn in de borsten vrijwel altijd aanwezig. Wat zijn nu precies de oorzaken? Daarover lees je meer in dit artikel.Verstopping

Nadat je borstvoeding hebt gegeven kan je te maken krijgen met behoorlijk gevoelige borsten. Ook als je een baby hebt, maar geen borstvoeding geeft, kun je te maken hebben met pijnlijke borsten. Je borst kan namelijk ook pijn doen wanneer dit wordt aangeraakt. De huid kan ook rood zijn. In dit geval heb je te maken met een verstopping. Gelukkig is dit goed op te lossen met antibiotica.

Infectie

Is jouw borst gezwollen en is de huid roder aan de ene kant dan normaal? En doet je borst al pijn als je het aanraakt? Dan heb je mogelijk een infectie opgelopen. Dit kan door borstvoeding komen, maar dit kan ook het resultaat zijn van een verstopte klier of een ingegroeide haar. Het is belangrijk dat je een afspraak inplant bij de huisarts. Dit is gelukkig gemakkelijk te genezen met antibiotica.

Hormoonschommelingen

Tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze heb je te maken met hormoonschommelingen. Je zult deze pijn vast en zeker wel herkennen. Als de pijn echter anders is dan normaal is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Cafeïne

Cafeïne kan ook zorgen voor pijnlijke borsten. Dit helpt je misschien om wakker te worden, maar het kan ook resulteren in ontstekingen. Drink daarom niet meer dan twee bakjes koffie per dag. Je kunt eventueel ook overschakelen op een decaf-variant.

Bh

Pijnlijke borsten kunnen ook worden veroorzaakt door een verkeerde bh. Controleer waar de pijn vandaan komt. Is dit wel verdacht dichtbij jouw bh? Dan kan het zijn dat jouw bh niet meer goed is. Controleer of je de juist maat draagt.

Indien je ergens over twijfelt is het altijd belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Een bezoek aan de huisarts is gratis en dit kost je niets van je eigen risico.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.