Een van de meest voorkomende en onbegrepen aandoeningen zijn maag- en darmklachten. Het is vervelend als je er last van hebt. Het is natuurlijk extra vervelend als je er bijna dagelijks mee te maken hebt. Bovendien is het moeilijk op te lossen omdat er veel factoren zijn die deze klachten veroorzaken. Toch kan je veel doen om de klachten te verlichten.Voedingsmiddelen en stress

Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen, of een groep voedingsmiddelen, de oorzaak zijn van maag- en darmklachten. Je kunt hierbij denken aan granen of lactose. Het kan daarom lonen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Soms zorgt het echter alleen voor een verlichting, maar zijn er nog voldoende andere factoren die zorgen voor maag- en darmklachten. Circa 70 procent van de klachten ontstaan door stress en spanning. Deze klachten kunnen het dagelijkse leven flink beïnvloeden en daarom is het wel zo prettig dat je er alles aan doet om de pijn te verlichten.

Wat kan je ertegen doen?

In het geval van terugkerende klachten kan je je voeding aanpassen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het volgende: wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Houd rekening met de onderstaande adviezen.

Eet regelmatig

Zorg ervoor dat je regelmatig eet en sla geen maaltijden over. Kies hierbij voor gevarieerd voedsel: voldoende groenten en fruit zijn hierbij belangrijk. Ook vezelrijke producten zijn een aanrader. Probeer bewerkte voedingsmiddelen te laten staan. Ook producten met zoetstoffen kan je beter vermijden.

Drink voldoende water

Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt. Kies voor de aanbevolen hoeveelheid en drink nog een beetje extra. Probeer koffie en thee te vermijden. Ook alcohol kan je beter laten staan. Voor koffie en thee geldt maximaal twee kopjes per dag.

Voorkom stress

Probeer stress te voorkomen. Dat is natuurlijk lastig, want je hebt hier niet altijd even veel invloed op. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Heb je een dag vol met stress? Probeer te mediteren, kies voor yoga of ga een stukje wandelen. Het helpt echt.

Stoppen met roken

Rook jij? Doe er dan alles aan om hiermee te stoppen. Het is beter voor je algehele gezondheid en het is beter voor je portemonnee. Ook voor je darmen is het beter. Stop ermee!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.