Als je een lactose-intolerantie hebt ben je overgevoelig voor lactose. Veel mensen lopen rond met klachten, maar weten niet eens dat zij lactose-intolerantie hebben. Om die reden hebben we alle symptomen op een rijtje gezet. Hieronder volgt het overzicht. Indien je ergens over twijfelt is het altijd van belang dat je je huisarts raadpleegt. Een bezoekje aan de huisarts is gratis.Lactose verwerken

Een lactose-intolerantie kan pas opduiken naar mate je ouder wordt. Je lichaam maakt namelijk zelf lactose aan zodat het de lactose kan verwerken die je binnenkrijgt. Als je ouder wordt maakt je lichaam ook minder lactose aan. 70 procent van de volwassenen maakt genoeg lactose aan om lactose te kunnen verwerken. Heeft jouw lichaam hier moeite mee? Of kan jouw lichaam dit gemakkelijk verwerken? Hieronder volgt een overzicht van de symptomen.

Buikpijn en een opgezette buik

Pijn en een opgezet gevoel kunnen worden veroorzaakt door een lactose-intolerantie. Het lichaam kan de lactose in dat geval niet verteren. Het komt in de dikke darm terecht en hier wordt het gefermenteerd. Het fermenteren zorgt voor veel lucht in de buik. Ook komt er meer water in je buik. Dat kan leiden tot een opgezette buik en/of buikpijn.

Diarree

Een lactose-intolerantie kan niet alleen zorgen voor buikpijn, maar ook kan dit ervoor zorgen dat je last hebt van diarree. Als er onverteerde lactose in de dikke darm fermenteert kan dat ervoor zorgen dat er vetzuren ontstaan die de hoeveelheid water in de darmen verhogen. De structuur van je ontlasting kan zodoende veranderen met als gevolg dat je last kunt krijgen van diarree.

Veel scheetjes

De onverteerde lactose dat wordt gefermenteerd in de dikke darm zorgt ook voor meer gasvorming. Gelukkig zijn deze scheetjes wel geurloos, dus dat scheelt dat nog weer enigszins. Toch is het wel beschamend als je een scheetje laat.

Constipatie

Men is er nog niet helemaal zeker van, maar mogelijk is er ook een toename van methaanproductie in de dikke darm tijdens het fermenteren. De methaanproductie zorgt voor een vertraging van het proces in de dikke darm. Je hebt daardoor meer moeite met de grote boodschap. Poepen wordt daarmee dus nog onprettiger.

Herken jij een van deze symptomen? Dan kun je contact opnemen met je huisarts. Vergeet dit artikel natuurlijk ook niet te delen op social media met vrienden en familie.